ΕΕ: Θα αξιολογήσει την πρόοδο στις συνομιλίες διαμεσολάβησης της Γεωργίας στις 15 Μαρτίου

Πηγή: Erokinissi

Μετά την επίσκεψή του στην Τιφλίδα και την απροσδόκητη μεσολάβηση της εντεινόμενης πολιτικής κρίσης στη Γεωργία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα αξιολογήσει την πρόοδο στις συνομιλίες διαμεσολάβησης της Γεωργίας στις 15 Μαρτίου.

Η προσπάθεια του Μισέλ να μεσολαβήσει έρχεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων στη Γεωργία, με τα πολιτικά κόμματα να βρίσκονται επί του παρόντος βυθισμένα σε μια εντεινόμενη πολιτική κρίση, η οποία κινδυνεύει να εκτροχιάσει την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ευρωπαϊκή της πορεία.

“Δεν είναι μυστικό, για την ενδυνάμωση και την εμβάθυνση μεταξύ ΕΕ και Γεωργίας είναι καίρια για την επίλυση αυτής της πολιτικής κρίσης”, δήλωσε ο Μισέλ μετά την τελευταία συνεδρίαση αργά το βράδυ μεταξύ του κυβερνώντος γεωργιανού κόμματος Dream και της αντιπολίτευσης που ξεκίνησε.

Ο πολιτικός διάλογος στη χώρα “επανέρχεται”, διακήρυξε ο Μισέλ μετά τις συνομιλίες, αναφέροντας ότι “αποτελεί καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Ωστόσο, εξέφρασε επίσης προσοχή:

“Δεν είμαι αφελής, είναι επίσης μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση, θα σημαίνει ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να είναι θαρραλέοι τις επόμενες εβδομάδες για να σημειώσουν πρόοδο”.

Ο Μισέλ ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός της προόδου που έχει σημειωθεί θα πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Γεωργίας στις 15 Μαρτίου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν εν τω μεταξύ θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα επίμαχα ζητήματα, όπως η εκλογική και δικαστική μεταρρύθμιση, η αντιμετώπιση της πολιτικοποιημένης δικαιοσύνης και το ζήτημα των κρατουμένων, ο καταμερισμός της εξουσίας στο Κοινοβούλιο και οι μελλοντικές εκλογές.

Πηγή: euractiv.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...