ΕΕ – Τουρκία: «Αμοιβαίο όφελος» γυρεύει και η ΕΕ

«Αμοιβαίο όφελος» γυρεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις σχέσεις της με την Άγκυρα. Στην κοινή έκθεσή τους για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, η Κομισιόν και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ συνιστούν να γίνουν πρόσθετα βήματα σε βασικούς τομείς συνεργασίας «με προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος – κλειδί για την ΕΕ» και μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, με την οποία οι Βρυξέλλες «μέσα σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο» θέλουν να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε σχέση με την αξιολόγηση που έγινε την άνοιξη του 2021 («όταν περνούσαμε δύσκολη φάση στις σχέσεις μας», όπως αναφέρεται), σήμερα έχει καταγραφεί «μια πιο εποικοδομητική στάση (…) αν και εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες – σε μεγάλο βαθμό ως προς το Κυπριακό».

Η έκθεση επισημαίνει ότι «η ΕΕ διατηρεί στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται ότι η ΕΕ διατηρεί το περιθώριο να χρησιμοποιήσει μέσα και επιλογές που διαθέτει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των κρατών – μελών της.

Ακόμα, σημειώνεται ότι αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία ηγήθηκε «ορισμένων χρήσιμων πρωτοβουλιών», περιλαμβανομένης της διευκόλυνσης «ζωτικών εξαγωγών από την Ουκρανία», αν και επισημαίνεται ότι ακόμα εκκρεμούν «απτά αποτελέσματα» ως προς την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων μέσω της τουρκικής επικράτειας… Για το δε Κυπριακό, η Επιτροπή αναφέρει ότι η θέση της Τουρκίας για «λύση δύο κρατών» αποτελεί «μεγάλη πρόκληση».

Πάντως, η έκθεση καταγράφει τη θετική γνώμη της ΕΕ για τη διεξαγωγή εντατικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την εξωτερική πολιτική και περιφερειακά ζητήματα, όπως και την πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ σε άτυπα συμβούλια της ΕΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...