Εγκαινιάστηκε η έκθεση «DEFEA 2021»

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Εγκαινιάστηκε σήμερα η Διεθνής Έκθεση Αμυνας και Ασφαλείας «DEFEA 2021» στα Σπάτα, από τον υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Μετείχε επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις «πρωτοβουλίες της ΕΕ για την Αμυνα», στην οποία έλαβαν μέρος οι ομόλογοί του της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας – EDA. Η συζήτησε εστίασε ακριβώς γύρω από την ενίσχυση των τέτοιων ευρωενωσιακών «πρωτοβουλιών» PESCO, CARD και EDP, όλες για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

«Η Ευρώπη αναπτύσσει την ιδέα της στρατιωτικής αυτονομίας. Δεν είναι κάτι, που δεν είναι συμβατό με τους στόχους του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι απολύτως συμπληρωματικό», διαβεβαίωσε ο Παναγιωτόπουλος. «Σύντομα», συνέχισε, «είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα δεσμευόμενοι σε ένα κοινό κείμενο που θα ορίζει ποια είναι η στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης», καθώς δουλεύουν πάνω σε κείμενα – μπούσουλες της τέτοιας προσπάθειας όπως η λεγόμενα «Στρατηγική Πυξίδα». «Έχουμε κάνει πολλά βήματα αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα» είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλοςν σημειώνοντας ότι «σε όλο το φάσμα της ΕΕ συναντάμε μια ποικιλία προκλήσεων από συμβατικές, υβριδικές έως και απειλές υψηλής τεχνολογίας» και «τελικός στόχος είναι να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές αμυντικές ικανότητες σε όλα τα πεδία εξυπηρετώντας όλες τις πτυχές».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εγκαινίασαν το περίπτερο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου όπου φιλοξενούνται 30 αμερικανικές εταιρείες. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πάιατ τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος «για τη δουλειά που έχει γίνει ώστε να αναπτυχθούν οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ». «Οι δεσμοί μας», συνέχισε, «ειδικά στον αμυντικό τομέα είναι από τους πιο στενούς», επισημαίνοντας ότι «η σχέση μας δεν αφορά κυρίως την αγορά εξοπλισμού. Αφορά στο πως οι Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ συνεργάζονται».

Σημειωτέον, ο Πάιατ φρόντισε να συναντηθεί στο περιθώριο της Εκθεσης με την υπουργό Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ρ. Σεκέρινσκα για να συζητήσουν «την φανταστική ανάπτυξη της τριμερούς – ΗΠΑ, Ελλάδας, Β. Μακεδονίας – συνεργασίας».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...