Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ: «Απάνθρωπη μεταχείριση» των κρατούμενων στο Γκουαντάναμο

Το κολαστήριο - φυλακή στο Γκουαντάναμο, στην παράνομη στρατιωτική Βάση των ΗΠΑ (Guadanamo Bay) στην Κούβα
Φώτο Αρχείου / Το κολαστήριο – φυλακή στο Γκουαντάναμο, στην παράνομη στρατιωτική Βάση των ΗΠΑ (Guadanamo Bay) στην Κούβα / Πηγή: pxhere.com

Η μεταχείριση των τριάντα τελευταίων κρατούμενων στο Γουαντάναμο είναι «σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική», κατήγγειλε χθες Δευτέρα ειδική εισηγήτρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έπειτα από την πρώτη της επίσκεψη στη φυλακή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Έπειτα από δυο δεκαετίες άκαρπων αιτημάτων ανεξάρτητων ειδικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, η Iρλανδή ειδική εισηγήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, η Φιονούλα Νι Ολάιν, εντέλει επετράπη να επισκεφθεί το κέντρο κράτησης τον Φεβρουάριο.

Έκθεσή της που παρουσιάστηκε χθες κάνει λόγο, παρά τις «βελτιώσεις» στη φυλακή, σε «σχεδόν μόνιμη παρακολούθηση»,«βίαιο βγάλσιμο από κελιά», «υπέρμετρη χρήση μέσων περιορισμού», «ανεπάρκειες στην περίθαλψη», «ανεπαρκή πρόσβαση στις οικογένειες» και «αυθαίρετες κρατήσεις» που χαρακτηρίζονται από «τη συνέχιση των παραβιάσεων του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη».

«Το σύνολο αυτών των πρακτικών και των παραλείψεων (…) αθροιστικά ισοδυναμούν, κατά τη γνώμη μου, με σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση (…) δυνάμει του διεθνούς δικαίου», τόνισε η κυρία Νι Ολάιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το κλείσιμο» της διαβόητης φυλακής» παραμένει προτεραιότητα», πρόσθεσε, εξαίροντας πάντως το ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε «άνοιγμα», επέδειξε «βούληση» να «δώσει το παράδειγμα» επιτρέποντας την επίσκεψη της ομάδας της.

Ανεξάρτητοι ειδικοί για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ επιδίωκαν να τους δοθεί πρόσβαση στη στρατιωτική φυλακή, που βρίσκεται σε βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σε έκταση στη νοτιοανατολική Κούβα, αφότου άνοιξε το 2002 για να εγκλείονται εκεί άνθρωποι που συλλαμβάνονταν στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου του 2001.

Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορηθεί για παράνομες συλλήψεις και κρατήσεις, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανιστήρια. Εξάλλου, στις φυλακές βρίσκονται έγκλειστοι, οι περισσότεροι από τους οποίους συνελήφθησαν χωρίς να υπάρχουν παρά ελάχιστες αποδείξεις πως εμπλέκονταν σε κάτι.

«Διαφωνία» των ΗΠΑ

Σε επιστολή που συνοδεύει την έκθεση, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ εκφράζει τη «διαφωνία» της με αρκετές από τις «τοποθετήσεις» στο έγγραφο, που «δεν αντανακλούν την επίσημη θέση των Ηνωμένων Εθνών», διαβεβαιώνοντας ότι οι κρατούμενοι δέχονται ιατρικές φροντίδες και μπορούν να επικοινωνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τις οικογένειές τους.

«Παραχωρήσαμε στην ειδική εισηγήτρια πρόσβαση άνευ προηγουμένου» καθώς «έχουμε την πεποίθηση πως οι συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο είναι ανθρώπινες», ανέφερε η Μισέλ Τέιλορ, η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν «εργάζεται ενεργά για να εντοπίσει κατάλληλες τοποθεσίες ώστε να μεταφερθούν σε αυτές οι εναπομείναντες κρατούμενοι».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...