Ειρηνικός: ΗΠΑ και ΕΕ ενισχύουν την παρουσία τους

Ειρηνικός Ωκεανός Feb. 12, 2009 Το Αμερικανικό Υποβρύχιο USS Seawolf (SSN 21), Το Ιαπωνικό Αντιτορπιλικό JS Oonami (DD 111) και το Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis (CVN 74)
Φώτο Αρχείου / Ειρηνικός Ωκεανός Feb. 12, 2009 Το Αμερικανικό Υποβρύχιο USS Seawolf (SSN 21), Το Ιαπωνικό Αντιτορπιλικό JS Oonami (DD 111) και το Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis (CVN 74) / Πηγή: U.S. Navy

Την διεύρυνση του σχήματος «Quad» (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία) συνεχίζουν οι ΗΠΑ, με τον Κερτ Κάμπελ, συντονιστή πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη διοργάνωση νέας Συνόδου Κορυφής, με φυσική παρουσία αυτήν τη φορά, το φθινόπωρο. Οπως είπε, προτείνεται η συνάντηση να επικεντρωθεί στις υποδομές, με δεδομένες τις προκλήσεις από τον ανταγωνισμό με την Κίνα. Προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για μία κλειστή λέσχη χωρών. Αν υπάρχουν άλλες χώρες που πιστεύουν ότι θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας, η πόρτα θα είναι ανοιχτή».

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Κάμπελ σημείωσε ότι το «λειτουργικό σύστημα» που οι ΗΠΑ βοήθησαν να οικοδομηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Ασία βρίσκεται υπό «σημαντική πίεση», κάτω από την ανέλιξη της Κίνας. Πρόσθεσε δε ότι το σύστημα αυτό «θα χρειαστεί να αναζωογονηθεί με πολλούς τρόπους, όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες που το χρησιμοποιούν, δηλαδή την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, χώρες της Ευρώπης που θέλουν να πράξουν περισσότερα στην Ασία και γενικότερα».

Στο ίδιο πλαίσιο, για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, χτες πραγματοποιήθηκε νέα διαδικτυακή Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ιαπωνίας. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η έναρξη της «Πράσινης Συμμαχίας Ιαπωνίας – ΕΕ». Οπως αναφέρει το Κοινό Ανακοινωθέν, «μέσω αυτής της Συμμαχίας θα βαθύνουμε τη συνεργασία στην ενεργειακή μετάβαση, την προστασία του περιβάλλοντος, την κανονιστική και επιχειρηματική συνεργασία, έρευνα και ανάπτυξη, τη βιώσιμη χρηματοδότηση και μετάβαση σε τρίτες χώρες».

Σημειώνουν δε ότι αυτή η «Σχέση» «θα φέρει μακροπρόθεσμα οφέλη σε περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας, του Ινδο-Ειρηνικού και της Αφρικής», αναδεικνύοντας τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών σχεδίων που «τρέχουν» (με πρώτους τους κινεζικούς «Δρόμους του Μεταξιού»).

Ακόμα, Βρυξέλλες και Τόκιο δεν παρέλειψαν να χαιρετίσουν και την ενίσχυση της «ναυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ιαπωνίας και της επιχείρησης “EUNAVFOR Atalanta”» (της ναυτικής «αντιπειρατικής» επιχείρησης που η ΕΕ διατηρεί μεταξύ ανατολικών αφρικανικών ακτών και δυτικού Ινδικού ωκεανού), εκφράζοντας ειδική ικανοποίηση για την πρώτη κοινή άσκηση που οι δύο πλευρές έκαναν τον Οκτώβρη στα ανοιχτά του Τζιμπουτί. Τέλος, υπογράμμισαν ότι θα ενισχύσουν τον συντονισμό τους και σε μια σειρά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων σε Αφγανιστάν, Μιανμάρ, Μέση Ανατολή, Συρία, Λιβύη, Χονγκ Κονγκ και Ανατολική Μεσόγειο, ξεχωρίζοντας τις «ανταλλαγές απόψεων για τις σχέσεις μας με την Κίνα και τη Ρωσία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας, Λίου Χε, και η νέα αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), Κάθριν Τάι, συνομίλησαν τηλεφωνικά και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν είχαν μια «ειλικρινή» και «εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων», αντιμετωπίζοντας η μία πλευρά την άλλη με πνεύμα «ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού». Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, η Κ. Τάι εξέφρασε τις «ανησυχίες» και τις «προτεραιότητες» της κυβέρνησης Μπάιντεν στη χάραξη εμπορικής πολιτικής και ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον ακόμα «μελετά» την εμπορική σχέση των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...