Ειρηνικός ωκεανός: Επίδειξη δύναμης από τους στολίσκους τριών αεροπλανοφόρων

Η αρμάδα υπό τα αεροπλανοφόρα USS Ronald Reagan (CVN 76), USS Carl Vinson (CVN 70), το Ιαπωνικό αντιτορπιλικό JS Ise (DDH 182) και το Βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth (R08) / Πηγή: US Pacific Fleet

Οι λυκοσυμμαχίες που δρουν στον Ειρηνικό Ωκεανό με στόχο την Κίνα πραγματοποιούν εντυπωσιακά μεγάλη συγκέντρωση πολυεθνικών ναυτικών δυνάμεων κρούσεως στον ωκεανό. Με την δράση των στολίσκων κρούσεως και τα αεροσκάφη F-35 τριών αεροπλανοφόρων αμέσως πριν την επίσης πολυεθνική άσκηση MALABAR 2021, όπως και με αυτήν, επιδιώκουν να κάνουν επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης και της πολεμικής προετοιμασίας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με την Κίνα.

Ομάδες κρούσεως αεροπλανοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με ναυαρχίδες τα αεροπλανοφόρα USS Ronald Reagan (CVN 76) και USS Carl Vinson (CVN 70), συνενώθηκαν (3/10) στη θάλασσα των Φιλιππίνων, με το Ιαπωνικό αντιτορπιλικό κλάσης Hyuga, JS Ise (DDH 182) που ανήκει στην Ιαπωνική “Ναυτική δύναμη αυτοάμυνας” (Maritime Self-Defence Force – JMSDF), καθώς και την Βρετανική ομάδα κρούσεως (CSG 21) με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth (R08).

Οι θαλάσσιες αυτές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν περισσότερους από 15.000 Ναυτικούς από έξι χώρες. Στόχος ήταν να καταδειχθεί “η ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να συνεργάζεται στενά με ένα ασύγκριτο δίκτυο συμμάχων και συνεργατών για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού”.

Οι ομάδες κρούσεως των αεροπλανοφόρων πραγματοποίησαν σενάρια πτήσεων και ασκήσεων αεράμυνας, καθώς και προσομοίωσαν χτυπήματα εναντίον θαλάσσιων στόχων. Οι επιχειρήσεις συγκέντρωσαν F/A-18 Super Hornets από το “Ronald Reagan”, μαζί με F-35B και Πεζοναύτες των ΗΠΑ που προερχόταν από το HMS Queen Elizabeth καθώς και F-35C από το “Carl Vinson”.

Από την Ιαπωνία συμμετείχαν στις επιχειρήσεις επίσης τα αντιτορπιλικά JS Yamagiri (DD 152) και JS Kirishima ( DDG 174) και οι φρεγάτες HMCS Winnipeg (FFH 338) του Καναδά και HMNZS Te Kaha (F 77) από τη Νέα Ζηλανδία.

Η ομάδα κρούσεως / συνοδείας του “Queen Elizabeth” αποτελείται από ανθυποβρυχιακές φρεγάτες HMS Richmond (F 239) και HMS Kent (F 78), τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων HMS Defender (D 36) και HMS Diamond (D 34), τα πλοία ανεφοδιασμού RFA Fort Victoria and RFA Tidespring, το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS The Sullivans (DDG 68) και την ολλανδική φρεγάτα HNLMS Evertsen (F 805). Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του βρετανικού αεροπλανοφόρου και του στολίσκου του έχει αρχίσει από τον περασμένο Μάιο και έφθασε στην περιοχή πλέοντας διαδοχικά μέσω Ατλαντικού ωκεανού, Μεσογείου θάλασσας και Ινδικού ωκεανού.

Το CSG 1 του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson (CVN 70), αποτελείται από δυο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου Arleigh Burke και ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης Ticonderoga. Αντίστοιχη είναι και η πλαισίωση του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan το οποίο έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για ενίσχυση του 7ου στόλου των ΗΠΑ ο οποίος έχει ευθύνη του Ειρηνικού ωκεανού.

ΠΗΓΗ: U.S. Pacific Fleet

Δείτε ακόμα...