Σε έντονη δράση η ομάδα κρούσεως του Βρετανικού αεροπλανοφόρου Queen Elizabeth (R 08)

Το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου
Φώτο αρχείου / Το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου / Πηγή: Royal Navy

Στην «ομάδα κρούσεως 21» (Carrier Strike Group 21) του βρετανικού αεροπλανοφόρου QueenElizabeth (R 08), έχουν ενταχθεί από πλευράς ΗΠΑ το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων τ. Arleigh Burke USS The Sullivans (DDG 68), μαζί με τη «211η μοίρα αεροσκαφών πεζοναυτών» (Marine Fighter Attack Squadron 211), διαθέτοντας ένα αριθμό μαχητικών F-35B. Την ομάδα κρούσεως του αεροπλανοφόρου απαρτίζουν επίσης 2 βρετανικές φρεγάτες και 2 βρετανικά αντιτορπιλικά μεταξύ των οποίων και το γνωστό HMS Defender, που δημιούργησε το επεισόδιο στην Μαύρη θάλασσα προκαλώντας την ρωσική αντίδραση. Επίσης συμμετέχουν ένα βρετανικό υποβρύχιο και 2 βρετανικά πλοία ανεφοδιασμού, καθώς και η Ολλανδική φρεγάτα HNLMS Evertsen

Μεταξύ 29 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στο λιμάνι της Λεμεσού, κατά πληροφορίες μαζί με την ομάδα κρούσεως. Κατά την παραμονή στη Λεμεσό το πλοίο των ΗΠΑ είχε την ευκαιρία για μικροεπισκευές και επίσκεψη του πληρώματος σε αξιοθέατα. Ακόμη μέλη του πληρώματος πραγματοποίησαν καθαρισμό μιας ακτής στο πλαίσιο των «community relations (COMREL)». Πρόκειται για συνηθισμένη απασχόληση των μακελάρηδων – τέχνασμα των ΗΠΑ στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν θετικές εντυπώσεις στους κατοίκους των περιοχών που επισκέπτονται τα πλοία τους.

Τέλος ο 6ος στόλος των ΗΠΑ, που έχει διαθέσει το USS The Sullivans στην βρετανική ομάδα κρούσεως, ανακοίνωσε (19/7) ότι κατά τη διάρκεια που η ομάδα κρούσεως βρισκόταν στην Ανατολική Μεσόγειο το αμερικανικό αντιτορπιλικό ανέλαβε καθήκοντα πλοίου αντιαεροπορικής άμυνας της.

Πολεμική εμπλοκή με F-35B

Προηγουμένως, έγινε γνωστό ότι στις 27/6 το αεροπλανοφόρο και ο στολίσκος κρούσεως που το προστατεύει υπέστη “stalking” από ρωσικό υποβρύχιο στα ανοιχτά της Κύπρου, κι ενώ είχε προηγηθεί η βρετανο-ρωσική διένεξη στη Μαύρη Θάλασσα. Προφανώς και οι κινήσεις του αεροπλανοφόρου και της ομάδας του παρακολουθούνται στενά από ρωσικής πλευράς, πολύ περισσότερο όταν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη F-35B, που απογειώθηκαν από το QueenElizabeth έπληξαν θέσεις του ISIS. Η ακριβής ημερομηνία της επίθεσης δεν έγινε γνωστή, απλά η σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (U.S. Central Command) εκδόθηκε την 22/6. Υπόψη ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έχει χώρο ευθύνης την βορειοανατολική Αφρική, την Μ. Ανατολή, Κεντρική και Νότια Ασία, Ινδικό ωκεανό. Είναι αντίστοιχη με τη Διοίκηση Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, καθώς και με εκείνη του Ειρηνικού ωκεανού.

Εμφανώς ικανοποιημένη από τους Βρετανούς συμμάχους της, η Κεντρική Διοίκηση υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, ότι η όλη ναυτική και αεροπορική επιχείρηση της ομάδας κρούσης, ενώ αποτελεί την πρώτη διακλαδική βρετανική επιχείρηση, είναι εδώ και μια γενεά, η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση, που ξεκίνησε από την Αγγλία. Ακόμη το βρετανικό ναυτικό επέστρεψε, με την επιχείρηση αυτή, στις πολεμικές πτήσεις από αεροπλανοφόρο μετά από εκείνη εναντίον της Λιβύης μια δεκαετία πριν. Επίσης σημειώνει η αμερικανική διοίκηση, ότι πολεμικές πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών από ξένο αεροπλανοφόρο είχαν να πραγματοποιηθούν από το HMS Victorious στον Ειρηνικό ωκεανό στα 1943. Εννοείται ότι δεν παρέλειψε βέβαια να εκθειάσει και την ακρίβεια των βολών των αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής 5ης γενιάς που χρησιμοποιήθηκαν.

Το Queen Elizabeth ανατολικά

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία έγινε γνωστή δραστηριότητα της ομάδας κρούσεως του βρετανικού αεροπλανοφόρου στον κόλπο του Άντεν στις 12/7. Εκεί συνεκπαιδεύτηκε με την ομάδα κρούσεως του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan (CVN 76) και την ομάδα ετοιμότητας αμφίβιων επιχειρήσεων του USSIwo Jima (LHD 7) (amphibious ready group – ARG). Υπόψη ότι η ομάδα ετοιμότητας αμφίβιων επιχειρήσεων μεταφέρει την «24η μονάδα εκστρατείας πεζοναυτών» (24th Marine Expeditionary Unit (MEU). Τόσο η μονάδα εκστρατείας, όσο και η ομάδα κρούσεως του USS Ronald Reagan (CVN 76) έχουν αποσπαστεί στον 5ο στόλο στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ.

Ας υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι το Βρετανικό αεροπλανοφόρο QueenElizabethμε την ομάδα κρούσεως αρχίζοντας από τον Μάιο 2021 από το Πόρτσμουθ, ξεκίνησε για ένα πλου διαρκείας από τον Ατλαντικό, την Μεσόγειο θάλασσα, το Σουέζ, την Αραβική θάλασσα, τον Ινδικό ωκεανό φθάνοντας μέχρι και τον Ειρηνικό. Στο μεταξύ έχει λάβει μέρος στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση “Steadfast Defender” και άλλες συνεκπαιδεύσεις εν πλω.

Η ιμπεριαλιστική και η πραγματική ειρήνη

Το alt.gr έχει αναφερθεί συχνά στις Αμερικανο – ΝΑΤΟϊκές χερσαίες, ναυτικές, αεροπορικές ασκήσεις και τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη συνοριογραμμή με την Ρωσία. Σ’ αυτές συμμετέχει και το νέο βρετανικό αεροπλανοφόρο και τα πολεμικά πλοία συνοδείας του. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, έχουμε: Προβολή ισχύος, με παράλληλη συμμετοχή σε ασκήσεις συνεκπαιδεύσεις – πρόβες πολέμου. Συγκέντρωση δυνάμεων σε «καυτές» περιοχές. Επίδειξη ετοιμότητας για ανάληψη πολεμικών επιχειρήσεων. Ανάληψη πολεμικών επιχειρήσεων!

Η ιμπεριαλιστική ειρήνη βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο! Το ξέσπασμα ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι πιθανό και όχι αποκλειστικά εξαιτίας κάποιου λάθους. Έτσι λοιπόν, πρέπει όλοι να αγωνιστούμε, ώστε οι λαοί να αντιληφθούν ότι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μόνο:

  • Αν ανοίξει ο δρόμος για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που είναι η μήτρα της φτώχειας, των πολέμων και των καταστροφών.
  • Αν οι λαοί “ξεμπερδέψουν με τα μεγάλα συμφέροντα, με τους εκμεταλλευτές που καταπατούν τα δικαιώματά τους, αν γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους και κτίσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ τους”.

Τελικά μόνο με την επικράτηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού υπάρχει ελπίδα για την πραγματική ειρήνη!

Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Δείτε ακόμα...