Εκπαιδευτικοί ΠΕ Ηλιούπολης: Απαράδεκτα φαινόμενα στα σχολεία λόγω κακοκαιρίας!

Πλημμυρισμένο σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια - Αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ
Φώτο Αρχείου / Πλημμυρισμένο σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια – Αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ / 14/10/2021

Να επισκευαστούν άμεσα όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν στα σχολικά κτίρια από τις πλημμύρες, να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στις Σχολικές Επιτροπές και να χτιστούν νέα σχολεία για να καταργηθούν οι αίθουσες προκατ και τα απαρχαιωμένα κτίρια, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος».

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Μια κακοκαιρία είναι αρκετή για να αναδείξει την ένδεια σε αντιπλημμυρικά έργα, την παντελή απουσία πρόβλεψης και προστασίας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Μια δυνατή βροχή μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια, ακινητοποίησε ανθρώπους και οχήματα, μετέτρεψε σχολεία σε λίμνες και μαθητές – εκπαιδευτικούς σε αναρριχητές και ακροβάτες, για να απεγκλωβιστούν, διέκοψε τις επικοινωνίες και έφερε το σκηνικό τρόμου που όλοι είδαμε και ζήσαμε.

Εξαίρεση δεν αποτελούν και τα σχολεία της περιοχής μας, καθώς σε πολλά απ’ αυτά είχαμε πλημμυρισμένες αυλές, αίθουσες, γραφεία και αποθήκες , φραγμένα φρεάτια και υδρορροές, εγκλωβισμό μαθητών , γονιών και εκπαιδευτικών κάποιων σχολείων λόγω μεγάλου όγκου νερού έξω από τις εισόδους και τις εξόδους, που τις καθιστούσαν απροσπέλαστες, διακοπή του ίντερνετ , της τηλεφωνικής σύνδεσης και της ηλεκτροδότησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στις 2 νέες προκατασκευασμένες αίθουσες που τοποθετήθηκαν στα νηπιαγωγεία της περιοχής μας, για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής, παρουσιάστηκαν προβλήματα με εισροή υδάτων από την οροφή στη μία και μη αποστράγγιση των όμβριων υδάτων στην αυλή της άλλης! Αυτές και πολλές άλλες είναι οι συνέπειες της χρόνιας κρατικής υποχρηματοδότησης, της ελλιπούς συντήρησης και των κακοτεχνιών των σχολικών κτιρίων.

Μας γεμίζει οργή η προσπάθεια των κυβερνώντων να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού εκτός από την πολιτική που υπηρετούν και εφαρμόζουν πιστάυποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και δοκιμάζοντας τις αντοχές μας! Σύμμαχοί τους οι δημοτικές αρχές που συμφωνούν με την ίδια πολιτική. Η αναφορά των αιτιών κάθε φορά, σε ανάλογες καταστροφές, σε ακραία καιρικά φαινόμενα και η λογική ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτά , ότι σπάνια συμβαίνουν ή ότι δεν μπορούν να κάνουν τεχνικές παρεμβάσεις μας εξοργίζει.

Η αντιπλημμυρική όπως και αντισεισμική προστασία αντιμετωπίζεται ως κόστος και υπερβολή και όχι ως βασική κοινωνική ανάγκη με αποκλειστική κρατική ευθύνη. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν επιλέγονται γιατί δεν είναι ανταποδοτικά , δεν επιφέρουν κέρδος και όπου επιλέγονται, χρηματοδοτούνται από προγράμματα, εφόσον και όταν εγκριθούν. Η ευθύνη της Κυβέρνησης και των τοπικών αρχών δε σταματάει με αποστολή μηνύματος για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ή με παράδοση όποιου σχετικού υλικού. Απέναντι στο κριτήριο της «αξιοποίησης των σχολικών υποδομών» που έφερε η κυβέρνηση προκειμένου να θεσμοθετήσει την ατομική ευθύνη για όλες τις ελλείψεις και να φορτώσει τα βάρη στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς:

Διεκδικούμε σύγχρονες υποδομές!

– Άμεσα να επισκευαστούν όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν στα σχολικά κτίρια: Να αποκατασταθούν οι βλάβες σε ηλεκτρολογικά και ίντερνετ! Να υπάρξει άμεσα πρόβλεψη για χτίσιμο νέων σχολείων και αιθουσών και να καταργηθούν οι αίθουσες προκατ και τα απαρχαιωμένα κτίρια!

– Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων!

– Να γίνουν άμεσα σντιπλημμυρικά έργα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...