Ελλάδα: Αποστολή επεμβατικής δύναμης στο Μάλι

Γάλλος στρατιώτης Λεγεωνάριος στο Μάλι
Φώτο Αρχείου/ Γάλλος στρατιώτης Λεγεωνάριος στο Μάλι της Αφρικής

Η Ε.Ε., στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής της πολιτικής στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, συγκρότησε εκεί αποστολές, στη βάση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Αυτό έγινε το 2012 και το 2014 αντίστοιχα. Πρόκειται για τις χώρες που βρίσκονται νότια της ερήμου Σαχάρας, την επονομαζόμενη στεπική λωρίδα. Μια περιοχή γνωστή ως Σάχελ,

Την περίοδο 2012-2014 καθώς και το 2017, η ΕΕ διέθεσε 69.455.000 ευρώ στη EUCAP Sahel Niger. Ακόμα, 66.475.000 ευρώ στη EUCAP Sahel Mali, αντίστοιχα. 

Η στρατιωτική επεμβατική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μάλι έχει δύναμη περίπου 600 ατόμων.

Σκοπός της «βοήθειας» αυτής ήταν η ενίσχυση και εκπαίδευση των δυνάμεων καταστολής. Καθώς και νέος εξοπλισμός για τα Σώματα Ασφαλείας αυτών των χωρών.

Μάλιστα η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωνε ότι η πρόοδος των ικανοτήτων των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας στο Μάλι και το Νίγηρα, ήταν περιορισμένη και αργή.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών το Μάρτη, η Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική, Μογκερίνι, δήλωσε: «Δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε δύο θύματα μεταξύ των συναδέλφων μας στην Ε.Ε, έναν Πορτογάλο, που ανήκε στην αποστολή εκπαίδευσης των στρατιωτών του Μάλι και μια συνάδελφο από το Μάλι η οποία εργαζόταν για την αντιπροσωπεία της ΕΕ». Ακόμη, όπως επιβεβαίωσε η Γαλλική προεδρία, νεκροί είναι ακόμα δύο άτομα, ένας εκ των οποίων Γάλλος στρατιώτης.

Επικίνδυνες αποφάσεις

Στις 23/3, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε αποφάσισαν ομόφωνα την επέκταση της λεγόμενης εντολής έτερης ευρωενωσιακής αποστολής στο Μάλι, της EUTM Mali. Σκοπός, πέρα από «εκπαίδευση», να παρέχει και «στρατιωτική βοήθεια» στο στρατιωτικό σχήμα «G5 Sahel Joint Force». Το ίδιο και στους στρατούς των χωρών που συγκροτούν την κοινή αυτή δύναμη. Θα αξιοποιήσουν «στρατιωτικούς συμβούλους, εκπαίδευσης και καθοδήγησης», σε μια περιοχή που φλέγεται από επεμβάσεις και συγκρούσεις.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες διότι συμμετέχει στους επεμβατικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου. 

Έτσι, σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, που απευθύνεται σε όλα τα υπουργεία, όλες τις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του, με τίτλο «Ανακοίνωση προκήρυξης θέσεων σε Αποστολή EUCAP SAHEL MALI», αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, προκήρυξε θέσεις στην αποστολή, «οι οποίες θα πληρωθούν με απόσπαση στελεχών εθνικών Διοικήσεων των κρατών – μελών και σε ορισμένες περιπτώσεις, εναλλακτικά, με σύναψη σύμβασης». Αντίστοιχη προκήρυξη έγινε και για την πλήρωση θέσεων με δημόσιους υπαλλήλους στην αποστολή της Ε.Ε «EUAΜ CAR» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αυτή θα αναπτυχθεί έως τα τέλη της άνοιξης φέτος.

Για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν αυτοί που θα πάνε στις επεμβατικές αποστολές η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης τους «συμβουλεύει» ότι κάθε υπάλληλος που θα αποσπαστεί εκεί πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί προστατευτικό κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο!

Ακόμη το Φλεβάρη, αντίστοιχες προκηρύξεις θέσεων διακινούσε τότε το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτές αφορούσαν την κάλυψη θέσεων στις αντίστοιχες αποστολές της Ε.Ε σε Λιβύη και Ιράκ.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πάρει πίσω την κατάπτυστη και απαράδεκτη επεμβατική απόφαση για εμπλοκή υπαλλήλων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Ε.Ε για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΤΩΡΑ αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...