Ελλάδα – Τουρκία: Στον πυρήνα του παζαριού τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με ομόλογο Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023
EUROKINISSΙ

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας έγινε χτες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία (συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ), επιβεβαιώνοντας ότι «τρέχει» το διμερές παζάρι υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, έχοντας στον πυρήνα του τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Ο Ν. Δένδιας μίλησε κατόπιν για «πολύ εποικοδομητική συνάντηση», ενώ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, για «την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του, ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2025 – 2026». Σε ανταπόδοση, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)».

«Πολύ χαρούμενος που έχουμε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας», δήλωσε στον ίδιο τόνο και ο Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις του με τον Ελληνα ομόλογό του. Δήλωσε, εξάλλου, ότι «η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία μας στις διεθνείς πλατφόρμες», εκφράζοντας την ελπίδα του – πέρα από την αμοιβαία στήριξη υποψηφιοτήτων που ανακοινώθηκε χτες – «να συνεχίσουμε μια τέτοια συνεργασία στις διεθνείς πλατφόρμες επίσης, και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις».

Οπου διεθνής πλατφόρμα, βέβαια, και το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του οποίου στήθηκε ο περιλάλητος «μηχανισμός αποκλιμάκωσης», όπου συναντώνται στελέχη από Ελλάδα και Τουρκία κυρίως για ζητήματα και αξιώσεις που βάζει η τουρκική αστική τάξη σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Εξάλλου, όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα ξανά.

Σημειωτέον, νωρίτερα, πριν από τη συνάντηση με Δένδια, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου ανέφερε για τα Ελληνοτουρκικά ότι οι «διαφορές απόψεων» της Τουρκίας με την Ελλάδα συνεχίζονται σε ορισμένα ζητήματα. «Ορισμένα ζητήματα συζητήθηκαν στις διερευνητικές επαφές αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Εξάλλου, με αφορμή και την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου (βλέπε παρακάτω) είπε ότι «η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι ούτε εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές». Μια υπόμνηση ότι η πολυδιαφημισμένη από την ελληνική κυβέρνηση συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι μερική, αφήνει για αργότερα τον καθορισμό του καθεστώτος ανατολικά της Ρόδου και στο Καστελόριζο, ενώ αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη.

Σημειωτέον, επίσης, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί από κοινού με τον ομόλογό του, Χ. Ακάρ, τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, λέγοντας ότι γενικά υπάρχει «κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας για συνολικότερη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Τόνισε, άλλωστε, ότι «ασφαλώς και οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον ομόλογό μου τον Χ. Ακάρ είναι ανοιχτοί. Ηταν ανοιχτοί πάντοτε άλλωστε. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε μηνύματα και να μιλήσουμε τηλεφωνικά κατά το διάστημα που πέρασε». Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του για «δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο», ο Παναγιωτόπουλος, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, είπε ότι «πιστεύουμε στον διάλογο, δεχόμαστε ότι υπάρχουν διαφορές. Και ευελπιστούμε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στα εθνικά μας δίκαια», αποσιωπώντας πως το ευρωατλαντικό πλαίσιο όπου γίνονται αυτές οι συζητήσεις οδηγεί ακριβώς στον ακρωτηριασμό ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προς διασφάλιση της συνοχής του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγά του.

Στο μεταξύ, αναμένεται να μεταβεί στη γείτονα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη λεγόμενη Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, ο οποίος, θυμίζουμε, είχε πρόσφατα συνάντηση στην Ντόχα με τον Τσαβούσογλου, με στόχο «την επανέναρξη της θετικής ατζέντας η οποία είχε αναβληθεί πέρυσι το καλοκαίρι», της διαδικασίας όπου οι μπίζνες των δύο αστικών τάξεων «σέρνουν τον χορό», ενώ διαμορφώνουν και «πλαίσιο» επικίνδυνων για τους λαούς «διευθετήσεων».

Δείτε ακόμα...