Ελλείψεις φαρμάκων: Κυβέρνηση – Φαρμακοβιομήχανοι ετοιμάζουν αυξήσεις στις τιμές φαρμάκου

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, σε περίοδο έξαρσης αναπνευστικών λοιμώξεων, γρίπης και κορονοϊού. Οι πιο σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται στα παιδικά αναλγητικά και σιρόπια, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022
Φώτο Αρχείου / Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, σε περίοδο έξαρσης αναπνευστικών λοιμώξεων, γρίπης και κορονοϊού. Οι πιο σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται στα παιδικά αναλγητικά και σιρόπια, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τις «χαμηλές τιμές» εξακολουθούν να δείχνουν ως πηγή του προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα η κυβέρνηση, οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι, προετοιμάζοντας όλο και πιο επιθετικά τον λαό ότι θα κληθεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλει να έχει φάρμακα. «Τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε», έλεγε χθες χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας με κυνισμό ότι «πρέπει να αξίζει τον κόπο να παράξει κάποιος τα φάρμακα». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι τις όποιες αυξήσεις στις τιμές του φαρμάκου – εμπόρευμα θα τις φορτωθεί ο λαός, είτε έμμεσα, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, είτε άμεσα, τονίζοντας ότι «θα πληρώσει και ο καταναλωτής».

Μια λογική βέβαια που αποτελεί «βαρέλι δίχως πάτο», αφού όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, που αυτές τις μέρες ζουν τον «πόλεμο» των ελλείψεων, πάντα θα υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερες τιμές και οι οποίες θα προσελκύουν τις «παράλληλες εξαγωγές», οπότε πάντα θα υπάρχει ανάγκη για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, για να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται την ολοκληρωτική απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών», που αδειάζουν τα φαρμακεία, κυνηγώντας το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Στο μεταξύ οι ελλείψεις στα φάρμακα, από τα πιο απλά και συνηθισμένα σκευάσματα μέχρι τα πιο δυσεύρετα και εξειδικευμένα, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ασθενείς και γονείς. Η μεγάλη – αν και αναμενόμενη – έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων έχει φέρει στο προσκήνιο τις πρωτόγνωρες ελλείψεις στα πλέον κοινά φάρμακα (αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα), με το πρόβλημα να εμφανίζεται ακόμα πιο έντονο στα παιδιατρικά φάρμακα. Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις αγγίζουν ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος σκευασμάτων.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΟΦ, όλο και αυξάνονται τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, αφού έφτασαν τα 232 σκευάσματα, από 186 τον Νοέμβρη. Οι σχετικές ενημερωτικές λίστες του Οργανισμού περιλαμβάνουν 156 σκευάσματα στα οποία παρατηρούνται μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις, καθώς και άλλα 76 φάρμακα για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούσαν ανακοίνωσαν τη διακοπή παραγωγής και κυκλοφορίας, ανάμεσά τους 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα.

Στο φόντο αυτό, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αφενός επιδίδονται σε καθησυχαστικές δηλώσεις περί δήθεν «εξομάλυνσης» της κατάστασης μέχρι το τέλος του μήνα, αφετέρου κάνουν λόγο για πρόβλημα με «παγκόσμια διάσταση», το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί εντός των συνόρων της χώρας. Παράλληλα η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να ρίχνει τις ευθύνες για τις ελλείψεις μέχρι και στους γονείς, ότι τάχα «στοκάρουν» φάρμακα, αλλά και στους γιατρούς.

Χτες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, με επιστολή στην αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν για θέματα Υγείας, ζήτησε να υπάρξουν «κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στόχο «να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην ΕΕ».

Στο σημείο αυτό στέκεται και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), υπογραμμίζοντας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του τη σημασία «της επιστροφής της παραγωγής φαρμάκων αλλά και πρώτων υλών στην Ευρώπη», στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία «θέλει χρόνο και επενδύσεις, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα». Εκτός από τις αξιώσεις για κρατική και ευρωπαϊκή «στήριξη» στις επενδύσεις, οι φαρμακοβιομήχανοι θέτουν επί τάπητος την αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, τη μείωση της «υπερφορολόγησης», του «τεράστιου clawback» και του «αυξημένου κόστους παραγωγής». Αιτήματα όπως τα παραπάνω βρίσκουν «ανοιχτά τα αυτιά» της σημερινής κυβέρνησης, όπως άλλωστε συνέβαινε και με τις προηγούμενες.

Έτσι, ενώ για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η ανάγκη να απαγορευτούν πλήρως και διά παντός οι «παράλληλες εξαγωγές», δηλαδή η εξαγωγή φαρμάκων σε χώρες στις οποίες οι τιμές εξασφαλίζουν αυξημένα κέρδη στους φαρμακέμπορους, η κυβέρνηση αρκείται σε «αυστηρούς ελέγχους», «καταγραφή αποθεμάτων» και «μερική απαγόρευση εξαγωγών», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών» μόνο ορισμένων σκευασμάτων, που είναι σε «συστηματική έλλειψη», και μέτρα για να βγαίνει κέρδος …αλλά να μην «κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα» τα «επιχειρηματικά συμφέροντα».

Δείτε ακόμα...