Ελληνική εμπλοκή και στον Καύκασο

Μετά την πρόσφατη σύγκρουση το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το διαγραμμισμένο μέρος) και τμήμα του από το νοτιότερο άκρο έως τη Σούσα, ενώ έχει δοθεί ένας διάδρομος στο Λατσίν για να συνδέεται η Αρμενία με το υπόλοιπο τμήμα του Ν. Καραμπάχ
Νότιος Καύκασος

Ο πρέσβης Δ. Καράμπαλης ορίστηκε επικεφαλής της Μη Στρατιωτικής Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Γεωργία (EU Monitoring Mission GEORGIA).

Διπλωματικές πηγές παρουσιάζουν την εξέλιξη ως «αναγνώριση της σημασίας της συμβολής της χώρας μας στην περιοχή του Καυκάσου», με την ελληνική αστική τάξη να αναζητεί σημαντικότερους ρόλους σε παζάρια και συγκρούσεις για τις μερίδες της καπιταλιστικής «λείας» στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλωστε, ο Δ. Καράμπαλης προβάλλεται από το ΥΠΕΞ ως «άριστος γνώστης του Καυκάσου», καθώς έχει θητεύσει πρέσβης στη Γεωργία, ενώ από το 2021 είναι διευθυντής στη Διεύθυνση του ΥΠΕΞ αρμόδια για τη Ρωσία και τον Καύκασο (A5).

«Ο διορισμός του Ελληνα Πρέσβη από το Συμβούλιο για την ανωτέρω θέση αποτελεί και αναγνώριση της χώρας μας ως παράγοντα που συνεισφέρει στη σταθερότητα και στην ειρήνη σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περιοχή», τονίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΞ, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά για την προώθηση της συμμετοχής Ελλήνων σε μη στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ», τριπλασιάζοντας – όπως υπολογίζουν – το ποσοστό συμμετοχής της χώρας σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές αποστολές μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα, στελεχώνονται πλέον με προσωπικό αποστολές σε λεγόμενες «περιοχές υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα μας», όπως η Βόρεια Αφρική (Λιβύη), το Κέρας της Αφρικής (Σομαλία), η Ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία) και τα Δυτικά Βαλκάνια (Κόσοβο).

Δείτε ακόμα...