Ελληνογαλλικές ασκήσεις με συμμετοχή του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle»

Αεροπλανοφόρο πλοίο Σάρλ Ντε Γκολ
Αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκολ” / Πηγή: Eurokinissi

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Στη διάρκειας περίπου 20 λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία, συζητήθηκε η πρόθεση αγοράς γαλλικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» από την Πολεμική Αεροπορία και φρεγατών τύπου «Belharra» από το Πολεμικό Ναυτικό. Να σημειωθεί πως ενώ η συγκεκριμένη προμήθεια φαινόταν να μην προχωράει, μετά τη «σφήνα» των ΗΠΑ, η Γαλλική πλευρά, επανήλθε με νέα πρόταση, καθώς όπως όλα δείχνουν βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγκωνισμοί μεταξύ των «συμμάχων» για το ποιος θα πουλήσει τι στην Αθήνα.

Εκτός από τις αγορές, οι δύο υπουργοί Άμυνας συζήτησαν και για τη σύμβαση υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών «Mirage» με ανταλλακτικά, τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων «Exocet» και θέματα που αφορούν στους πυραύλους μακρού πλήγματος «Scalp».

Οι δύο υπουργοί, συζήτησαν επίσης και για το σχεδιασμό κοινών ελληνογαλλικών ασκήσεων με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», το οποίο επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δείτε ακόμα...