Εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών με φόντο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52!

EUROKINISSI

Άλλο ένα δείγμα των κινδύνων ανάφλεξης και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που κρύβουν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και η εμπλοκή της χώρας σε αυτά, δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 22 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, «κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών».

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο), κάνοντας «επίδειξη δύναμης» απέναντι στη Ρωσία και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης» λένε από την κυβέρνηση, αλλά ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, «πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης».

Ως αποτέλεσμα, απογειώθηκαν τέσσερα F-16 της ΠΑ από την Κρήτη, τα οποία αναγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα τουρκικά F-16, που αναχαιτίσθηκαν, σε μια μέρα που η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε «γράψει» 57 παραβιάσεις στο Αιγαίο.

«Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ», λένε από το ΥΠΕΘΑ.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, βέβαια, δίνουν τη δική τους εκδοχή, υποστηρίζοντας πως ελληνικά μαχητικά «κλείδωσαν» με τα ραντάρ τους τουρκικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα, δε, με τον ισχυρισμό της Άγκυρας, τα ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να εμποδίσουν τα τουρκικά. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης πως απάντησε στην ενέργεια αυτή και πως τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ αναφέρει πως ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας.

Δείτε ακόμα...