Εμβόλιο Astrazeneca: Ξεκινούν και πάλι οι εμβολιασμοί

Συνεχίζεται το έργο με το εμβόλιο της Astrazeneca και τον οξύ ανταγωνισμό ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι χώρες που είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca αρχίζουν η μία μετά την άλλη να το χορηγούν και πάλι από σήμερα , αφού οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων ύστερα από αναφορές σπάνιων περιστατικών θρόμβων στο αίμα που οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή προγραμμάτων ανοσοποίησης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κατέληξε σε ένα σαφές, όπως το χαρακτήρισε, συμπέρασμα, ότι τα οφέλη του εμβολίου στο να προστατεύουν τους ανθρώπους από θάνατο ή νοσηλεία λόγω του κορονοϊού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ ανέφερε ότι η σύνδεση μεταξύ σπάνιων περιστατικών θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο και του εμβολίου δεν μπορεί να αποκλειστεί οριστικώς και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί στενά, παράλληλα με την βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων MHRA.

«Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε η διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ σε χθεσινή ενημέρωση. «Εάν επρόκειτο για μένα, θα εμβολιαζόμουν αύριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...