Ένταση στον Περσικό – Ιρανοί κατέλαβαν νοτιοκορεατικό δεξαμενόπλοιο

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Νίμιτς», που υποτίθεται πως είχε πάρει εντολή παραμονή Πρωτοχρονιάς να επιστρέψει σε ναυτική βάση των ΗΠΑ, διατάχθηκε χτες από τον υπηρεσιακό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ να παραμείνει στον Περσικό Κόλπο. Στην περιοχή πλέουν και άλλες αμερικανικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων το πυρηνικό υποβρύχιο «USS Georgia» και τουλάχιστον δύο τορπιλάκατοι αλλά και ένα ισραηλινό υποβρύχιο.

Από χτες το μεσημέρι ωστόσο η ένταση ανέβηκε, όταν ανακοινώθηκε η κατάληψη του νοτιοκορεατικού δεξαμενόπλοιου «HANKUK CHEMI» από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης», σε μια περίοδο υψηλής έντασης και μεταξύ Ιράν – Νότιας Κορέας, με αφορμή το πάγωμα ιρανικών κεφαλαίων σε νοτιοκορεατικές τράπεζες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Η δικαιολογία που ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές για την ανάσχεση του νοτιοκορεατικού σκάφους ήταν η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής με χημικά. Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» μετέδωσε πως το πλήρωμα του πλοίου κρατείται στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς.

Παράλληλα, νωρίτερα το Ιράν ξεκίνησε τη διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, προχωρώντας στη βασικότερη παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Δείτε ακόμα...