Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Όρουτς Ρέις

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis»
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» / Πηγή: Marine Traffic

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις βρίσκεται, σήμερα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλορίζου.

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Η Τουρκία είχε εκδώσει παράνομη Navtex με την οποία «δέσμευε» την περιοχή στην οποία, όπως έχει ανακοινώσει, θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες.

Ο σταθμός Ηρακλείου Κρήτης της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex, με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική Navtex, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα» και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του κατήγγειλε την τουρκική Navtex και τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνοντας ότι η κίνηση «συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή». Επίσης, θυμίζοντας ότι την προηγούμενη βδομάδα, στην Μπρατισλάβα, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών και η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, το ελληνικό ΥΠΕΞ την κατηγορεί για «αναξιοπιστία» όπως και ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο».

Ευχολόγια από Βερολίνο και ΕΕ

Στη λογική των ευχολογίων εξακολουθεί να κινείται η ΕΕ, που με τη στάση της ρίχνει νερό στο μύλο της Τουρκίας. «Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για τη νέα τουρκική NAVTEX, «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δηλώνοντας ότι θα οδηγήσει «σε νέες εντάσεις, αντί να πάμε σε κινήσεις αποκλιμάκωσης που ζητούσαμε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ΕΕ, ο Μπορέλ αρκέστηκε να πει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα, θα το ξανασυζητήσει στην επόμενη σύνοδό του, τέλη της βδομάδας, και θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει, ενώ στα τέλη του χρόνου θα προχωρήσει σε «πλήρη εκτίμηση» των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στη νέα τουρκική Navtex έκανε λόγο για έρευνες της Τουρκίας σε «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «λυπηρό και όχι συνετό».

Δείτε ακόμα...