Επιχείρηση UNIFIL: Η Φ/Γ “Ψαρά” αναλαμβάνει στη θέση της Φ/Γ “Θεμιστοκλής”

Φρεγάτα Ψαρά του Πολεμικού Ναυτικού-πλοίο
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα Ψαρά (F454) του Πολεμικού Ναυτικού / Πηγή: hellenic navy

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση της Φρεγάτας (Φ/Γ) “Θεμιστοκλη΄ς”από την Φ/Γ “Ψαρά”, κατόπιν ολοκλήρωσης της συμμετοχής της στην επιχείρηση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon).

Μετά τον απόπλου από τον λιμένα Λεμεσού, η Φρεγάτα (Φ/Γ) “Θεμιστοκλη΄ς” εκτέλεσε συνεκπαίδευση με το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ του ΓΕΕΦ επί αντικειμένων ανεφοδιασμού εν πλω και επικοινωνιών, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες.

Την ίδια μέρα, η Φρεγάτα “Ψαρά” συμμετείχε σε Άσκηση με την επωνυμία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 02/23», υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου σε διαδικασίες Έρευνας και Διάσωσης, Search and Rescue (SAR).

Η UNIFIL «επιβλέπει» την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου. Στην ουσία είναι ΝΑΤΟική – Ναυτική Δύναμη και επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου. Εγκαταστάθηκε το 2006 μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, με πρόσχημα την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων και παραμένει ακόμα εκεί. Το Ελληνικό ΠΝ συμμετείχε από την αρχή της συγκρότησης αυτής της δύναμης με μια Φρεγάτα (Φ/Γ).

Δείτε ακόμα...