Επικοινωνία Πομπέο – Τσαβούσογλου μετά τις κυρώσεις

Συνάντηση Πομπέο - Τσαβουσογλου 16/8/2020
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση Πομπέο – Τσαβουσογλου 16/8/2020 / Πηγή: Twitter@SecPompeo

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, πραγματοποιήθηκε σήμερα, μόλις λίγες ώρες μετά την επιβολή των κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο Τσαβούσογλου «εξέφρασε την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ».

Μιλώντας από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η χώρα του δεν μένει θεατής σε μια περίοδο που ο κόσμος αλλάζει ριζικά, όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα ακολουθεί μια ενεργή εξωτερική πολιτική.

«Δεν περιμένουμε από όλους να μας αγαπήσουν αλλά περιμένουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να τον σέβονται».

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ευρώπη των 27 ότι εφαρμόζει πολιτική με «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Έχουμε κι εμείς παράπονα. Κι εσείς μπορείτε να μας επικρίνετε. Έχουμε επίσης ελλείψεις σε αυτή τη διαδικασία, κάνουμε αυτοκριτική. Αλλά είναι ρεαλιστικό να διακόψουμε όλους τους δεσμούς μας με την ΕΕ επειδή υπάρχουν αυτά; Δεν είναι. Υπάρχουν εμπορικές σχέσεις, υπάρχει ενέργεια, υπάρχει μεταναστευτικό, υπάρχουν άλλα ζητήματα, υπάρχει απελευθέρωση της βίζας. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας ή να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ξεπερνώντας τα προβλήματα. Είναι καθήκον μας να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή όπου έχουμε δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούμε από την Ανατολική Μεσόγειο μόνο και μόνο επειδή θα επιβληθούν κυρώσεις ή η επειδή η ΕΕ θα μας επικρίνει».

«Είμαστε από τις πιο ισχυρές χώρες εντός ΝΑΤΟ»

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως κάποιοι εντός της Συμμαχίας θέλουν να αποβάλουν την Τουρκία, ενώ πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές χώρες.

«Είμαστε μια από τις χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο. Εμείς γιατί να βγούμε από το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν θέλουμε να βγει κανένας αλλά αν υπάρχει κανείς που λέει πως “το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό”, αν υπάρχει κάποιος που ενοχλείται από τη δύναμή μας εκεί, και θέλει να βγει (σ.σ. από το ΝΑΤΟ) ας βγει τότε».

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ φαίνεται ακόμα μια φορά ποιανού το συμφέρον εξυπηρετούν οι συμμαχίες που «μας προστατεύουν». Φάνηκε πως οι απειλές για κυρώσεις μείνανε μόνο στα λόγια με την κυβέρνηση να δηλώνει πως σημασία έχει η απειλή των κυρώσεων και όχι οι ίδιες οι κυρώσεις και ταυτόχρονα να αξιολογεί τις κυρώσεις των ΗΠΑ ως παράδειγμα «αποφασιστικότητας», απέναντι στη «διστακτικότητα» και την «αναβλητικότητα» της ΕΕ, πέφτοντας για ακόμα μια φορά πάνω σε αντιφάσεις. Ο λαός δεν έχει καμία σχέση με το συμφέρον του κεφαλαίου αλλά χρειάζεται να δείξει αλληλεγγύη στους γειτονικούς λαούς.

Πηγή: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...