Επικοινωνία του alt.gr με Ναύτη που υπηρετεί στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά

Πολεμικό Ναυτικό Βάση Αμφιάλης
Πηγή: Eurokinissi

Έπειτα από επικοινωνία του alt.gr με Ναύτη που υπηρετεί τη θητεία του στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί για την προστασία των φαντάρων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν αγκαλιάσει όλα τα στρατόπεδα. Το Υπουργείο Άμυνας έπειτα από δεκάδες καταγγελίες φαντάρων, των Ενώσεων Στρατιωτικών και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) φαίνεται ότι πήρε κάποια μέτρα ή αύξησε όσα ίσχυαν ήδη. Καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της λήψης μέτρων και στις ΕΔ έπαιξε η παρέμβαση των υγειονομικών και των σωματείων αλλά και η συνεχής παρέμβαση του ΚΚΕ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερωτήσεις στη Βουλή.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν τηρούνται από μονάδα σε μονάδα όπως προέκυψε κι απ’ την επικοινωνία μας με το Ναύτη. Σε κοινόχρηστους χώρους (τραπεζαρία, λέσχες, καντίνες) υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας της υγείας των υπηρετούντων (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κλπ.). Τα αντισηπτικά είναι λίγα για έναν χώρο τραπεζαρίας όπου τρώνε μαζί οκτώ και πλέον άτομα.

Ειδικότερα, όπως τονίζει, στις τουαλέτες τα καζανάκια είναι σπασμένα εδώ και πέντε μήνες, δεν υπάρχει σαπούνι και χαρτί τουαλέτας. Μόνο μία μέρα ζητήθηκε στους ναύτες να απολυμάνουν πόμολα σε χώρους της διοίκησης και όχι σε θαλάμους ναυτών και στελεχών.

Σε προηγούμενη επιστολή του ο ίδιος ναύτης είχε επισημάνει το γεγονός ότι στελέχη της διοίκησης είπαν χωρίς περιστροφές ότι τα γάντια είναι λίγα, πρέπει να δίνονται με φειδώ και όποιος τα χρειάζεται θα πρέπει να τα προμηθευτεί με δική του ευθύνη, να βάλει από την τσέπη του για την προστασία της υγείας του.

Η επιστολή αυτή δημοσιεύθηκε στις 28 Μάρτη!!! Από τότε η κατάσταση βελτιώθηκε ελάχιστα αφού δίνονται μάσκες στους στρατευμένους και στο μόνιμο προσωπικό. Παρόλα αυτά ζητήθηκε να πλένονται οι μάσκες και να δίνονται στους επόμενους (οι ίδιες μάσκες!) με ό,τι συνεπάγεται για την υγεία τους. 

Επίσης οι παροτρύνσεις για αποφυγή συγχρωτισμού άνω των δύο ατόμων δεν τηρούνται όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα μέτρα προστασίας δεν παίρνονται και δεν τηρούνται με ευθύνη της ηγεσίας. 

Όπως σημειώνει ο Ναύτης, ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωνε από τις 2 Απρίλη ότι ”Θα αρχίσει να διανέμεται προς όλους τους νεοσύλλεκτους και μια ειδική νάιλον συσκευασία μέσα στην οποία θα περιέχονται μερικά ζευγάρια γάντια, μερικές μάσκες, αντισηπτικό υγρό, αντισηπτικό σαπούνι κι ένα φυλλάδιο οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό. Στόχος μας είναι ει δυνατόν, δεδομένου ότι τον Ιούνιο θα γίνουν οι κατατάξεις, να διανείμουμε αυτό το… “Corona Kit” (ας μου επιτραπεί αυτή η αδόκιμη έκφραση) και στους Στρατευσίμους που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στις Μονάδες

25 μέρες μετά δεν έχει διανεμηθεί ούτε νάιλον σακούλα, ούτε Corona Kit στους ναύτες της προηγούμενης σειράς και στους νεοσύλλεκτους. Η ατομική ευθύνη που αναλαμβάνουμε δεν μπορεί να καλύπτει την κύρια ευθύνη που έχει το κράτος στην προστασία της υγείας των ανθρώπων. Η υπομονή των φαντάρων εξαντλείται. Να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του στρατιωτικού προσωπικού και των στρατευμένων νέων, όπου αυτό δεν έχει γίνει.

Δείτε ακόμα...