Επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο: Συνομιλίες για «διευθετήσεις» στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Συνάντηση Δένδια- Σούκρι
Από την συνάντηση Δένδια-Σούκρι στην Αίγυπτο στις 18-06-20/ Πηγή: Eurokinissi

Συνομιλίες στην Αίγυπτο είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μαζί με τεχνική ομάδα του ΥΠΕΞ, με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ, για να ανοίξει έτσι ο δρόμος στην υλοποίηση των σχεδιασμών συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου που προωθούνται υπό την «ομπρέλα» ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής και τα κυριαρχικά διακιώματα της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι έχει πέσει ακόμα και η τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που αφήνει εκτός το Καστελόριζο και βάζει την Τουρκία στο παιχνίδι των «διευθετήσεων» με την Ελλάδα και την Κύπρο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Ν. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου A. Φ. Αλ Σίσι, και όπως δήλωσε μετά, του μετέφερε «τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας». Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον ομόλογό του υπουργό Σ. Σούκρι. «Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα» και «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αιγύπτου.

Επίσης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Al-Ahram» του Καΐρου, με τίτλο «Ελλάδα και Αίγυπτος – Πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο», ο Ν. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται. Με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον al-Sarraj της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει τα δικαιώματα των χωρών και των λαών της περιοχής». Επίσης ότι «με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία» και «μια επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία υπονομεύει τη περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, όπως και την ειρήνευση στη Λιβύη, που επιχειρεί να προωθήσει η πλέον πρόσφατη πρόταση του Προέδρου Αλ-Σίσι, που η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες της περιοχής  χαιρέτησε. Προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της “ηγεμονικές” επιδιώξεις. Δημιουργεί προβλήματα σε όλους της τους γείτονες – παραβιάζοντας την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, της Κύπρου. Μια Τουρκία που υπονομεύει το ίδιο το μέλλον της περιοχής».

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε «πρωτοπόρο σχήμα περιφερειακού διαλόγου που προάγει μια στενή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας» την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, που όπως ισχυρίστηκε «δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας της περιοχής», προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο τριμερές αυτό σχήμα συμμετείχε πρόσφατα μια ακόμα μεγάλη χώρα της Μεσογείου, η Γαλλία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχουμε δημιουργήσει, λοιπόν, μια γέφυρα συνεννόησης και συναντίληψης που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο ως και τον Κόλπο».

Καταλήγοντας στο άρθρο του εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του «θα συμβάλλει στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ μας συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου» και ότι Ελλάδα και Αίγυπτος «έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι οι υπάρχουσες εκκρεμότητες μεταξύ των χωρών πρέπει να επιλύονται με διάλογο και συμφωνίες και όχι με παράνομες μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», αλλά «και στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας» στέλνοντας έτσι μήνυμα στην Τουρκία.

Δείτε ακόμα...