Νέα ώθηση στις διεργασίες για τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής», σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα σε όλα τα επίπεδα και με ταυτόχρονη επιτάχυνση της δρομολόγησης επικίνδυνων διευθετήσεων, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δίνει η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αν. Μπέρμποκ, στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, η Αν. Μπέρμποκ είπε το αυτονόητο, ότι «Τα νησιά του Αιγαίου, η Χίος, η Λέσβος, η Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», αποφεύγοντας κάθε κουβέντα στις βασικές αξιώσεις που προβάλλει η Άγκυρα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή η επήρεια των μικρότερων νησιών στην ΑΟΖ.
Προσαρμόζοντας τη φρασεολογία της ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνθηκε, δήλωσε πως «η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας, προς όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Ωστόσο, κατ’ επανάληψη η γερμανική κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιποι «εταίροι» στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αναλώνονται σε …«προτροπές» του τύπου «βρείτε τα» με την Τουρκία, την οποία θέλουν να αγκιστρώσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, κάτι που αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα.
Μια παρόμοια εκδοχή -έστω πιο κομψά- διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της. Αφού αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και επέμεινε ότι πρέπει να στηριχθεί στρατιωτικά η Ουκρανία, είπε με νόημα για τα Ελληνοτουρκικά: «Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο, και αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειάζεται να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς ως κυβέρνηση».
Ν. Δένδιας «Έτοιμοι για διάλογο»
Ο Ν. Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως δεν ζήτησε από την ομόλογο του διαμεσολάβηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση «ότι κάθε Ευρωπαίος υπουργός όταν μεταβαίνει στην Τουρκία τοποθετείται επί τη βάσει των κοινών μας αρχών και αξιών, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Ωστόσο, κάθε άλλο παρά έκλεισε την πόρτα σε αυτού του είδους τα παζάρια που προετοιμάζουν λογικές συγκυριαρχίας. «Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι για έναν διάλογο με την Τουρκία, αλλά έναν διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε, δίνοντας όρκους πίστης στον στόχο της συνοχής του ΝΑΤΟ που «υπονομεύει η Τουρκία», όπως είπε ο υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.
Επίσης, έθεσε το ζήτημα της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στη Γερμανία, λέγοντας πως «κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων». Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως «παρά το μεγάλο κόστος εφαρμόζουμε απολύτως όλες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις» απέναντι στη Ρωσία, συμπληρώνοντας πως «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην απόδοση δικαιοσύνης, ιδίως στα εγκλήματα πολέμου». Διαβεβαίωσε επίσης τη Γερμανίδα ομόλογό του ότι «συμπίπτουν οι απόψεις μας» για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δ. Βαλκανίων.
Κατά τα άλλα, υποστήριξε ανέξοδα πως «παραμένει ανοιχτό» για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, για το οποίο καμία κυβέρνηση -η σημερινή και οι προηγούμενες- δεν έχει κάνει τίποτα. Για το ζήτημα αυτό εισέπραξε …«κατανόηση» από την ομόλογό του, η οποία πάντως ξεκαθάρισε πως η γερμανική κυβέρνηση έχει «διαφορετική άποψη».
Με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Η Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον οποίο συζήτησαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Ενεργειακό, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η τουρκική προκλητικότητα και το Μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ ανταλλάχτηκαν απόψεις και για την πρόσφατη πρότασή του για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, ώστε να μη βγουν ζημιωμένα τα μονοπώλια.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει «ευρωπαϊκή λύση» στο πρόβλημα, ενώ «διαφήμισε» και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να καταστεί η χώρα-πύλη της ΕΕ για τη μεταφορά Ενέργειας.
Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο «συντονισμός των ευρωπαϊκών ενεργειών» για τη στήριξη του Κιέβου.