Την Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022 αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αποτελούμενη από την Νίκο Παπαναστάση αντισυνταγματάρχη ε.α και βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, τον Βαγγέλη Χριστοφόρου Καθηγητή Ηλεκτρονικών Υλικών στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τον Λάζαρο Ανδρόπουλο μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και συντάκτη της ιστοσελίδας ALT.GR, επισκέφθηκε την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) στη Βάρη Αττικής.
Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υποδέχθηκε ο Διοικητής της ΣΣΕ Υποστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ακολούθησε ενημέρωση για την αποστολή, τις δομές και τις δράσεις (στρατιωτικές και ακαδημαϊκές) της Σχολής Ευελπίδων. Στην ενημέρωση πέραν των επιτελών τη σχολής, παραβρέθηκε και ο Κοσμήτορας του διδακτικού προσωπικού, που συμμετείχε στην ενημέρωση για θέματα σχετιζόμενα με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της ΣΣΕ με επισκέψεις σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, στους χώρους ενδιαίτησης καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Κατά τις συναντήσεις η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε τόσο στη διοίκηση της Σχολή όσο και στο διδακτικό προσωπικό, για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με την στρατιωτική κι ακαδημαϊκή εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γενικά για τη Σχολή των Ευελπίδων
Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ιδρύθηκε στο Ναύπλιο την 1η Ιούλη 1828 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια ως σχολή αξιωματικών και ονόμασε τους πέντε (5) πρώτους μαθητές «Ευέλπιδες».
Η κύρια αποστολή της Σχολής είναι, η μέσω της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής προετοιμασίας απόδοση στον Στρατό Ξηράς, εκπαιδευμένων αξιωματικών.

Η είσοδος στη Σχολή επιτυγχάνεται μέσω των εισιτηρίων πανελληνίων εξετάσεων, με τη φοίτηση να διαρκεί τέσσερα χρόνια. Κάθε έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Το χειμερινό εξάμηνο ξεκινά τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο, ενώ το εαρινό ξεκινά τον Μάρτιο και τελειώνει τον Αύγουστο. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει Ακαδημαϊκή και Στρατιωτική εκπαίδευση, τόσο θεωρητική όσο και πρακτική.
Κάθε Ακαδημαϊκό έτος αποτελείται από τριάντα εννέα (39) εβδομάδες, από τις οποίες οι είκοσι έξι (26) είναι Ακαδημαϊκής φύσεως και οι δεκατρείς (13) είναι καθαρά Στρατιωτικής. Από αυτές, τέσσερις (4) εβδομάδες χρησιμοποιούνται για τις εξετάσεις Α΄ και Β΄ εξαμήνου ενώ οκτώ (8) εβδομάδες οι Ευέλπιδες απουσιάζουν σε άδειες.
Η Σχολή προσφέρει ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.
Η Στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια και γίνεται γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού. Η Στρατιωτική εκπαίδευση λαμβάνει χώρα είτε στην περιοχή της Βάρης είτε σε άλλους χώρους ανά την Ελλάδα (Λιτόχωρο Πιερίας, Παρνασσός, κ.λ.π.).
Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει η φυσική αγωγή. Σκοπός είναι η προσωπική ενδυνάμωση ώστε να ανταπεξέρχεται στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφ’ ετέρου παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτή.
Πέρα από το πρόγραμμα για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης των Ευέλπιδων, διοργανώνονται κάθε έτος εσωτερικά πρωταθλήματα σε διάφορα αθλήματα, καθώς και Πρωτάθλημα μεταξύ των Παραγωγικών Σχολών, στο οποίο η Σχολή μετρά πολλές επιτυχίες κάθε έτος.
Το σώμα των Ευελπίδων οργανώνεται σε ένα Σύνταγμα των δύο (2) Ταγμάτων. Τα Τάγματα ονομάζονται προς τιμήν πεσόντων σε μάχες αξιωματικών, 1ο Τάγμα Ευελπίδων «Τχης (ΠΖ) Βελισσάριος Ιωάννης και 2ο Τάγμα Ευελπίδων «Τχης (ΠΒ) Παπαρρόδου Ιωάννης. Στη Σχολή εκπαιδεύονται σήμερα σπουδαστές από 20 κράτη. Όλοι οι Ευέλπιδες ακολουθούν το ίδιο έντονο και απαιτητικό πρόγραμμα Στρατιωτικής και Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης ανεξαρτήτως εθνικότητας και φύλου.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών στη Σχολή, πολλοί απόφοιτοί της γίνονται δεκτοί και συνεχίζουν τις σπουδές τους είτε σε μεταπτυχιακά προγράμματα είτε σε προπτυχιακά για την απόκτηση δεύτερου τίτλου σπουδών σε διάφορα Ελληνικά και Ξένα Ανώτατα Ιδρύματα.
Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Νίκος Παπαναστάσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Συναντηθήκαμε με το Διοικητή της Σχολής Υποστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη και Επιτελείς του. Συζητήσαμε και να ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν την στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση των μελλοντικών αξιωματικών του Στρατού Ξηράς.
Εκ μέρους της διοίκησης, υπήρξε μια εκτεταμένη ενημέρωση συνολικά για τις δομές που αποτελούν το υπόβαθρο λειτουργίας της Σχολής, με ξενάγηση στους χώρους διαβίωσης και εκπαίδευσης των σπουδαστών.
Κατά τις συζητήσεις, τόσο με τον Διοικητή της Σχολής όσο και με στελέχη της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, είχα την ευκαιρία να εκφράσω το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για τις συνθήκες και το περιεχόμενο της εκπαίδευσής τους, αλλά και για τη ζωή τους μετά την αποφοίτηση απ’ τις παραγωγικές σχολές.
Ήδη το ΚΚΕ και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μέσω «Ερωτήσεων» και «Επίκαιρων Ερωτήσεων», έχει αναδείξει προβλήματα που υπάρχουν στις στρατιωτικές σχολές, με το αρμόδιο υπουργείο να δεσμεύεται ότι θα δώσει λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάδειξη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, των προκλητικά μειωμένων αποδοχών των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων με των σπουδαστών των αντίστοιχων σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον Διοικητή της Σχολής των Ευελπίδων και το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της ΣΣΕ, για την υποδοχή, την ενημέρωση και την ξενάγηση στους χώρους της Σχολής».