Επίσκεψη Ν. Δένδια στη Ρουάντα για μπίζνες και στρατιωτική εμπλοκή

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στη Ρουάντα: Τελετή παράδοσης εμβολίων κατά του COVID-19 – Δωρεά στο Rwanda Governance Board.Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ / EUROKINISSI)

Τη Ρουάντα επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αναζητώντας νέα πεδία κερδοφορίας για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της χώρας, Πολ Καγκάμε, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Βίνσεντ Μπιρούτα, οι συζητήσεις εστίασαν στην «ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επενδυτικών δραστηριοτήτων», όπως αναφέρεται αρμοδίως, ενώ έγινε και παρουσίαση των «επενδυτικών ευκαιριών» στην αφρικανική χώρα, από αρμόδια στελέχη της Ρουάντα.

«Η επίσκεψη του υπουργού, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή, σηματοδοτεί την ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην υποσαχάρια Αφρική», αναφέρεται επίσης, για μια ζώνη όπου η ελληνική αστική τάξη σχεδιάζει την αποστολή και ένοπλου τμήματος, με σκοπό να κατοχυρώσει θέσεις της.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν, άλλωστε, σχετικά ότι «η Αφρική αποτελεί την ήπειρο με τη μεγαλύτερη δυναμική οικονομικής ανάπτυξης», η δε Ρουάντα «αποτελεί υπόδειγμα οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στην Αφρική και συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών αφρικανικών οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα». «Παράλληλα, όμως, η Αφρική, με τεράστια πληθυσμιακή αύξηση και τις υφιστάμενες οικονομικές ανισότητες, αποτελεί επίσης εν δυνάμει πηγή αστάθειας και παράνομης μετανάστευσης για την Ευρώπη», προσθέτουν, φτιάχνοντας κλίμα για παραπέρα εμπλοκή στα εσωτερικά της ηπείρου, εξ ου και επιμένουν ότι «η ενασχόληση της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με τα τεκταινόμενα στην Αφρική καθίσταται επιτακτική».

Ο ίδιος ο Ν. Δένδιας σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «για εμάς η πύλη προς την Αφρική θα έπρεπε να είναι η Ρουάντα», προσθέτοντας ότι «είναι επίσης ένας από τους καλύτερους αφρικανικούς προορισμούς για επιχειρηματική δραστηριότητα και μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία». Σημείωσε, επίσης, ότι η επίσκεψή του «ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες».

Ταυτόχρονα παραδόθηκαν στη Ρουάντα 300.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, δωρεά της Ελλάδας που αποτελεί συνέχεια αυτής των 200.000 δόσεων που παραδόθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...