Επισκόπηση γερμανικού τύπου

Γερμανικός Τύπος Χαρακτηριστικό Κιόσκι
Γερμανικός Τύπος – Χαρακτηριστικό Κιόσκι

Στον αστικό τύπο της Γερμανίας κυριαρχεί σήμερα η οικονομία.

Die Zeit

Η εβδομαδιαία εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της εστιάζει, με λογοτεχνίζον ύφος και εμφανή δόση χιούμορ, στην έννοια της «αλληλεγγύης». Όπως γράφει η εφημερίδα στο σχόλιο, η Γερμανία «δεν είναι έθνος, αλλά αίρεση. Υπό την έννοια ότι δεν αυτοπροδιορίζεται από τη μεγαλειώδη ιστορία της -όλοι ξέρουμε γιατί- ούτε από τη μοναδική κουζίνα της, την κομψότητα ή το χιούμορ της -όπως κάνουν τα άλλα, πραγματικά έθνη- παρά μόνο από την εργατικότητά της. Σαν τους πουριτανούς καλβινιστές. Και αυτό παρότι δεν υπάρχουν καλβινιστές σε αυτή τη χώρα». Στη συνέχεια, με ειρωνική διάθεση, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αφού οι ίδιοι οι Γερμανοί θεωρούν ότι η επιτυχία τους οφείλεται στην εργατικότητα, άρα η αποτυχία των άλλων πρέπει να οφείλεται σε οκνηρία. Και κλείνει πως αυτή η κρίση του κορωνοϊού θα κρίνει το μέλλον της ΕΕ.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Ασχολείται με την οικονομική ανάλυση και διαβλέπει πιέσεις των αγορών προς την Ιταλία και την Ελλάδα. Στο άρθρο της με τίτλο «Τα ιταλικά σπρεντς ανεβαίνουν και πάλι» η εφημερίδα τονίζει ότι την Τετάρτη η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας ανέβηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 1,929%. Κατά παρόμοιο τρόπο η απόδοση του ελληνικού ομολόγου ανέβηκε πάνω από το 2%. Οι αναλυτές της Commerzbank αποδίδουν τις τελευταίες εξελίξεις στον μάταιο κόπο Ιταλίας και Ελλάδας για την έκδοση ευρω-ομολόγων, με τα οποία τα κράτη-μέλη θα χρηματοδοτούσαν από κοινού ένα ταμείο ανοικοδόμησης στην ΕΕ.

Handelsblatt

Η οικονομική επιθεώρηση προβλέπει το τέλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως αυτή περιγράφεται στο σύμφωνο σταθερότητας. Σε σχετικό σχόλιο επισημαίνει πως το σύμφωνο σταθερότητας ήταν λύση ανάγκης, την οποία υπαγόρευε ο φόβος για αλόγιστη δημοσιονομική πολιτική σε ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Όμως αυτή η επερχόμενη οικονομική κρίση, που προβλέπεται ως η χειρότερη μετά τον πόλεμο, θέτει την ευρωζώνη ενώπιον εντελώς διαφορετικών προβλημάτων. Όλα τα κράτη-μέλη θα επωμιστούν χρέη πολύ πιο δυσβάσταχτα, απ’ ότι πριν την πανδημία. Κάτι τέτοιο ξεπερνά τις δυνάμεις των οικονομικά ασθενέστερων, όπως η Ιταλία. Σε αυτό δε βοηθά πλέον η απειλή οικονομικών κυρώσεων στους «αμαρτωλούς του χρέους». Και κλείνει το σχόλιο, πως υπό το πρίσμα αυτής της κρίσης, φαντάζει παράλογο το σύμφωνο σταθερότητας.  

Tagesspiegel

Η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Η κατανοητή αλλεργία της Ιταλίας απέναντι στον ESM» επισημαίνει ότι για την Ιταλία θεωρείται στίγμα η προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης του ESM. Η χώρα δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως η Ελλάδα πριν δώδεκα χρόνια, αλλά είναι η δεύτερη ισχυρότερη βιομηχανική χώρα της Ευρώπης και ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Από την ΕΕ η Ιταλία, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, δεν περιμένουν ελεημοσύνες του ESM -γιατί έτσι το αντιλαμβάνονται- αλλά πραγματική αλληλεγγύη με τη μορφή κορονω-ομολόγων ειδικού σκοπού, τα οποία θα αποπληρωθούν. Το νόημα αυτής της κοινής εγγύησης συνίσταται στο ότι τα επιτόκια θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα για χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ισπανία και ελαφρώς υψηλότερα για την πλούσια Γερμανία. 

Spiegel Online

Σε ρεπορτάζ του γίνεται γνωστό ότι δώδεκα παιδιά από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο έχουν ήδη φτάσει στο Λουξεμβούργο ενώ το Σάββατο άλλα 50 παιδιά αναμένεται να ταξιδέψουν από την Αθήνα στη Γερμανία. Μετά την άφιξή τους στην Κάτω Σαξονία θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, πριν διαμοιραστούν σε πόλεις και κοινότητες.

Die Zeit

Με κριτική διάθεση σε σχόλιο της στην ηλεκτρονική της έκδοση, διερωτάται γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να υποδεχτεί μόνο 50 προσφυγόπουλα από την Ελλάδα. Η αρθρογράφος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τις προηγούμενες δεκαετίες αυτή η χώρα υποδέχθηκε εκατομμύρια ανθρώπους, στο τέλος κατάφερε να ενσωματώσει ακόμη και μία χρεοκοπημένη δεύτερη Γερμανία. Πέτυχαν όλα αυτά. Χόρτασαν όλοι αυτοί. Από οικονομικής απόψεως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην φέρουμε όσα περισσότερα προσφυγόπουλα μπορούμε ή ακόμα και όλα. Το να παίρνουμε 50 παιδιά είναι τόσο εξευτελιστικό, που είναι σαν να μην παίρνουμε κανένα.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...