Επισκόπηση γερμανικού τύπου

Γερμανία, Βερολίνο
Φώτο Αρχείου / Γερμανία, Βερολίνο / Πηγή: Eurokinissi

Το παζάρι για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης συνεχίζεται. Οι ανησυχίες της γερμανικής αστικής τάξης αποτυπώνονται στο γερμανικό Τύπο. Σήμερα δυο κορυφαίες αστικές εφημερίδες φιλοξενούν άρθρα που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Νέα οικονομική πρόταση στο τραπέζι για τις 23/4

Η εφημερίδα δημοσιεύει κοινή επιστολή των πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Πορτογάλου πρώην Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιγκέλ Μαντούρο και του Ισπανού καθηγητή στο School of Transnational Governance Κάρλος Κλόζα, με τίτλο «Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης με νέους φόρους». Η επιστολή δημοσιεύεται με αφορμή την σύνοδο κορυφής της ΕΕ την 23 Απριλίου με θέμα τη στήριξη της οικονομίας που πλήττεται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  

Οι συγγραφείς της επιστολής γράφουν πως οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να επιδιώξουν μια κεντρική οικονομική στήριξη για κάθε χώρα που έχει ανάγκη. Πρέπει να πρόκειται εν μέρει για χρηματοδοτήσεις ή για μεταφορές κεφαλαίων της ΕΕ στα κράτη και όχι για πιστώσεις.

Οι πόροι

Για την προέλευση των πόρων η πρώτη πηγή να είναι η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, ένας τομέας της οικονομίας που έχει επωφεληθεί από την κρίση. Η δεύτερη πηγή είναι ένας CO2- φόρος. Κάτι τέτοιο θα ήταν και σε συμφωνία με τη βούληση του Green Deal να διατηρηθεί ως κεντρικό στοιχείο για την  ανάκαμψη της οικονομίας. Οι ίδιοι πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα χρέη της ΕΕ που θα δημιουργούνταν από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανοικοδόμησης. Το τελευταίο πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να προστατεύει και να ενισχύει την αρχή του «κράτους δικαίου» στα κράτη-μέλη.

Συμπερασματικά

Η επιστολή καταλήγει πως η πρόταση είναι φιλόδοξη αλλά και ταυτόχρονα εφικτή διότι συνδυάζει διαφορετικές πτυχές μεταξύ τους. Δεν εμπεριέχει μεταφορά φόρων μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ περιορίζει τις συνέπειες της κρίσης για υπερχρεωμένες χώρες. Παράλληλα η εφαρμογή της συμβάλλει στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και στη δικαιοσύνη στην εσωτερική αγορά. Επιπλέον με έναν σταθερό προϋπολογισμό της ΕΕ, το Ταμείο Ανοικοδόμησης μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς αύξηση των εθνικών οικονομικών εισφορών. Και η πρόταση αυτή τα επιτυγχάνει αυτά προωθώντας τα τρία βασικά σημεία της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον Covid-19: τη ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας, την ενίσχυση του Green Deal και την προστασία του κράτους δικαίου.

Süddeutsche Zeitung

Κορονοϊός και κριση στην ελληνική οικονομία

Η εφημερίδα φιλοξενεί δημοσίευμα για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Ωστόσο η εφημερίδα διαπιστώνει η χώρα – συγκριτικά με άλλες χώρες – τα έχει καταφέρει καλά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όμως αν και κατάφερε να παρεμποδίσει ένα γιγαντιαίο κύμα θανάτων, ένα φοβερό οικονομικό σοκ απειλεί τη χώρα. Η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός, αφού σε αυτόν οφείλεται το μισό της οικονομικής ανάπτυξης το 2018. Μια στις τέσσερις δουλειές στη χώρα εξαρτάται από τον τουρισμό, ενώ σε ορισμένα νησιά ο τουριστικός τομέας συμβάλλει κατά 90% στο ΑΕΠ.

Καταλύτης η τουριστική σεζόν Ιουλίου – Αυγούστου

Η εφημερίδα συνεχίζει σημειώνοντας πως με αφορμή τις επιτυχίες που παρουσιάζει η χώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πολλοί ελπίζουν ότι η τουριστική σεζόν για το 2020 δεν θα χαθεί τελείως. Αν και με καθυστέρηση, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο μπορεί ακόμα να προχωρήσει. Αυτό όμως εξαρτάται, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα «Καθημερινή» το Σαββατοκύριακο, όχι μόνο από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και από το τι συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, από τις χώρες που κάθε χρόνο έρχονται πολλοί τουρίστες. Η Ελλάδα πλέον χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην Ευρώπη. Η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δις ευρώ. Η ύφεση είναι αναπόφευκτη αλλά η ανάπτυξη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη από την ύφεση του 2020, παραδέχθηκε ο Μητσοτάκης.

Πληροφορίες από DW

Δείτε ακόμα...