Νέα επιστολή από ΕΛΔΥΚάριους στο Στρατόπεδο Αυλώνα

Στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ.
Φωτό Αρχείου/Στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ.

Είμαστε στρατιώτες που υπηρετήσαμε στην ΕΛΔΥΚ και επαναπατριστήκαμε στο στρατόπεδο του Αυλώνα. Με αυτή την επιστολή θέλουμε να γίνει γνωστή η κατάστασή μας και οι διεκδικήσεις μας.

Ενημερωθήκαμε από τους αξιωματικούς των μονάδων μας στην Κύπρο ότι θα ακολουθήσουμε την εξής διαδικασία, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημονικών φορέων και της Πολιτικής Προστασίας:

  1. Θα υποβληθούμε στο τεστ για τον κορονοϊό αμέσως μόλις φτάσουμε στο αεροδρόμιο και στην συνέχεια θα μεταφερθούμε στο στρατόπεδο. 
  2. Πέντε ημέρες μετά το πρώτο τεστ κι εφόσον δεν υπάρξει θετικό κρούσμα, θα υποβληθούμε σε δεύτερο τεστ που αν είναι επίσης αρνητικό, θα μεταφερθούμε άμεσα στις μονάδες μας. 

Η ενημέρωση που μας έγινε εδώ από τους αξιωματικούς ήταν αντίστοιχη με αυτήν που μας έγινε στην Κύπρο. Όμως εκφράστηκε και ανησυχία από στελέχη της μονάδας του Αυλώνα ότι είναι πολύ πιθανό να μην τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικαστικές και το χρονοδιάγραμμα, διότι δεν είναι στην δικαιοδοσία του στρατού αλλά άλλων φορέων. Τα επιχειρήματα ήταν:

  1. Μπορεί να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων στην χώρα και να μην δοθεί προτεραιότητα στο να ξαναγίνουν τεστ σε στρατιώτες. 
  2. Ενδεχομένως να μην έχει ο ΕΟΔΥ τα χρήματα για να ξανακάνει τεστ σε 500 και πλέον άτομα που είμαστε εδώ. 

Παρότι ενημερωθήκαμε πριν την αναχώρησή μας από την Κύπρο ότι έχουν τηρηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα καθαριότητας, απολύμανσης και παροχής υλικών καθαρισμού για την φιλοξενία μας στο στρατόπεδο του Αυλώνα, η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε με την άφιξή μας ήταν τελείως διαφορετική και θέτει και σε άλλους κινδύνους την υγεία μας.

  • Οι εγκαταστάσεις είναι σε άθλια κατάσταση και δεν υπήρξε μέριμνα για να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες καθαριότητας και απολύμανσης. 
  • Σε πολλούς θαλάμους υπάρχει έλλειψη καθαριστικών υλικών (χλωρίνη, σαπούνια, αντισηπτικά, σκούπες και σφουγγαρίστρες κλπ)
  • Κάποιοι θάλαμοι έχουν χαλασμένους καυστήρες και δεν υπάρχει ζεστό νερό. 
  • Δεν υπήρξε μέριμνα ώστε να επανδρωθεί η μονάδα με επαρκές προσωπικό αξιωματικών και υπαξιωματικών, με αποτέλεσμα και οι διαδικασίες να γίνονται αργά και η ταλαιπωρία των στρατιωτών αλλά και του μόνιμου προσωπικού να πολλαπλασιάζεται, αφού ταυτόχρονα με την υπηρεσία τους αναλαμβάνουν και την ευθύνη για τα δικά μας θέματα.

Η ατομική προσπάθεια που καταβάλλουν στελέχη και στρατιώτες της μονάδας αλλά και εμείς οι επαναπατρισμένοι για να καταστεί δυνατή η διαβίωση μας εδώ δεν αρκεί. Απαιτούμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Στρατός, ΕΟΔΥ, Κυβέρνηση) να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε:

  1. Να παρέχεται απρόσκοπτα επαρκής ποσότητα ειδών καθαρισμού για όσο διάστημα παραμείνουμε εδώ. 
  2. Να τηρηθεί στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα και οι υποδείξεις των επιστημονικών φορέων, χωρίς καμία καθυστέρηση.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...