Επιστολή Οπλίτη Ιατρού στο alt.gr

Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ 06-07/08/2020
Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ 06-07/08/2020 / Πηγή: ΓΕΣ

Είναι γνωστό ότι διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID 19, με εκατοντάδες νέα κρούσματα εβδομαδιαίως τα οποία μάλιστα έχουν αυξητική τάση. Παρόλ’ αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να διατυμπανίζει τις ψεύτικες εξαγγελίες της περί ενίσχυσης και θωράκισης του συστήματος υγείας. Επί της ουσίας πέταξε στα σκουπίδια το χρόνο που κερδήθηκε από τις θυσίες του λαού κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» την άνοιξη που μας πέρασε και έχει αφήσει το δημόσιο σύστημα υγείας ανοχύρωτο. Υπάρχουν πάνω από 35.000 κενές θέσεις εργασίας, δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων που έδωσε παλικαρίσια τη μάχη κατά της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, είναι στα όρια του burnout, συχνά και πέρα από αυτά.

Ταυτόχρονα, ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα το «άνοιγμα» των συνόρων για τον τουρισμό μιας και αυτός είναι «ιερός» για την ελληνική αστική τάξη. Προφανώς βέβαια τα κέρδη του τουρισμού είναι πιο ιερά για την κυβέρνηση από τις ζωές των μαθητών που καλούνται να στοιβαχτούν στις τάξεις τη σχολική χρονιά που ξεκινά ή από τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να τους παρέχονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Φαντάρος
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Φυσικά, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική και η κατάσταση στα στρατόπεδα της χώρας. Από τη μία έχουμε τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών στρατιωτών και στελεχών να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής και από την άλλη, την κυβέρνηση να τους αφήνει για άλλη μια φορά «ξεκρέμαστους».

Είναι παραδείγματος χάριν δεκάδες οι αναφορές που φτάνουν στα αυτιά μας για εκλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες, παρά το γεγονός ότι το ΓΕΣ έχει εκδόσει διαταγή για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. Επίσης είναι διαρκή τα φαινόμενα συνωστισμού σε θαλάμους, εστιατόρια, ΚΨΜ κλπ.

Ακόμη μεγαλύτερο ρόλο από τα μέτρα προστασίας εντός του στρατοπέδου βέβαια, παίζει η έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση ενός πιθανού κρούσματος κορονοϊού. Ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα η διενέργεια τεστ στους νεοσύλλεκτους της Ε ´ ΕΣΣΟ 2020 το οποίο όμως θα πάει χαμένο αν δεν υπάρξει και η απαραίτητη συνέχεια. Ας μην ξεχνάμε πως σε λίγες μέρες αναμένεται η επιστροφή των νεοσυλλέκτων από την άδεια ορκωμοσίας. Πόσο απίθανο είναι άραγε κάποιοι από τους χιλιάδες στρατιώτες που θα επιστρέψουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας να είναι φορέας του COVID 19; 

Ακόμη, προσεχώς θα καταταγεί η ΣΤ ´ ΕΣΣΟ και μάλιστα σε καιρό που αναμένεται η πανδημία να έχει ενταθεί. 

Είναι ευνόητο πως η μόνη ελπίδα να αποφευχθεί μια επιδημία κορονοϊού στα στρατόπεδα της χώρας είναι να δοθεί πολύ περισσότερο βάρος στην έγκαιρη πρόληψη.

Πέρα από τα καθημερινά μέτρα προστασίας, απαιτείται να διενεργείται κατ’ επανάληψη τεστ κορονοϊού σε όλο το νέο κόσμο που εισέρχεται με ενδιάμεση καραντίνα τουλάχιστον μιας εβδομάδας. 

Τα ιατρικά πρωτόκολλα δε χωρούν την ελαστικότητα που προσπαθεί να τους προσδώσει η κυβέρνηση για τους δικούς της οικονομικούς λόγους.

Οι ζωές των στρατιωτών και των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι για να παίζονται κορώνα-γράμματα επειδή δήθεν «δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι» ή «τα τεστ του κορονοϊού στοιχίζουν ακριβά» την ίδια ώρα που ξαφνικά υπάρχουν πόροι για να δοθούν για Νατοϊκές αποστολές και ασκήσεις ή για την ενίσχυση επιχειρηματιών και βιομηχάνων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...