Επιστολή στρατιωτών από το Νευροκόπι

"Σκηνάκια", απο χειμερινή εκπαίδευση ΣΜΥ
Φώτο Αρχείου / “Σκηνάκια”, από χειμερινή εκπαίδευση ΣΜΥ / Πηγή: Eurokinissi

Το πρόβλημα στη μονάδα μας ήταν ότι βασικά μέτρα προστασίας όπως η αποσυμφόρηση των θαλάμων, είδη προσωπικής υγιεινής, αντισηπτικά κτλ, άργησαν να μπουν στην καθημερινότητά μας.

Για παράδειγμα, ουσιαστικά μέτρα δεν μπορούν να θεωρούνται το να κοιμούνται 70-80 άτομα σε 5 θαλάμους των 15-20 ατόμων, να χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες, ντουζιέρες κοκ και στον ελεύθερο χρόνο ή στη σίτιση να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Δε γίνεται να μην έχεις διαγνωστικά τεστ για στρατιώτες και στελέχη εν μέσω πανδημίας, αλλά να περιμένεις αν και πότε θα εμφανίσει κάποιος δέκατα για να απομονωθεί στην καραντίνα.

Ευτυχώς, όλη αυτή η ολιγωρία δεν ήταν μοιραία όπως αποδείχθηκε σε άλλα στρατόπεδα όπου εμφανίστηκαν κρούσματα. Από τις πρώτες μέρες χρειάστηκε να βγαίνουμε στις αναφορές και να ζητάμε τα αυτονόητα. Καταλήξαμε στην καταγγελία όταν είδαμε ότι δεν μπορούμε να ακουστούμε. Μάλιστα, η καταγγελία μας αφορούσε και την απόφαση να κάνουμε νυχτερινή άσκηση με σκηνάκια των 2 ατόμων, στο Νευροκόπι των χαμηλών θερμοκρασιών.

Σαφώς η δημοσιοποίηση αλλά και η ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή έδωσε ώθηση στο να ακουστεί και να λυθεί ένα βασικό κομμάτι από τα αιτήματά μας. Καθημερινές απολυμάνσεις, αντισηπτικά, κρεμοσάπουνα κτλ υπάρχουν πλέον στο στρατόπεδο. Όμως αναρωτιόμαστε ακόμα και σήμερα: “Η προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων και το άγχος να μην ξεμείνει το στρατόπεδο, πως συμβαδίζει με τα τόσα δισ. που ξοδεύονται για αποστολές εκτός συνόρων, με τη δική μας φορολογία και των γονιών μας;” Γιατί είναι τόσο δύσκολο τελικά να φτάσει κάτι στο φαντάρο και αλλού δίνονται απλόχερα;

Αντικειμενικά η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους μας. Οι μέρες στο στρατόπεδο χωρίς να βγούμε είναι πολλές. Μέσα από τη συζήτηση, την αλληλεγγύη μεταξύ μας αλλάζουν το κλίμα. Παράλληλα στο στρατόπεδο υπάρχουν μέσα ψυχαγωγίας εν μέσω καραντίνας όπως νυχτερινές προβολές ταινιών, ένα πινγκ πονγκ και όργανα γυμναστικής σε εξωτερικούς χώρους για να περνάμε το χρόνο μας.

Δε γνωρίζουμε κάτι επίσημα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, ωστόσο βάσει λογικής θα φύγουμε όταν περιοριστούν τα μέτρα και θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους νομούς.

Σίγουρα αναμένουμε να μη μας “εξαναγκάσουν” να ξοδέψουμε από την κανονική μας άδεια, αλλά να πάρουμε τη χαμένη ουσιαστικά άδεια του Πάσχα.

Στρατιώτες που υπηρετούν στο Νευροκόπι

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...