Για εξελίξεις στο Κυπριακό, που ενδεχομένως «θα έχουμε ακόμη και εντός Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου» μίλησε, χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνάντηση με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της χώρας στο εξωτερικό. Οι διπλωμάτες συγκεντρώθηκαν στη χώρα, με φόντο το «φιτίλι» που έχει ανάψει σε όλη τη γύρω περιοχή, με τη Λευκωσία να εκφράζει ετοιμότητα για «ενεργότερο» ρόλο στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή.
Στην ομιλία του ο Χριστοδουλίδης επανήλθε στην «πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα», λέγοντας ότι «υποδεικνύει στην πράξη έναν στόχο που προσπαθούσαμε αρκετά τα τελευταία χρόνια να αναδείξουμε».
Αλλά και ο ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου, έκρινε σκόπιμο να χαρακτηρίσει την Κύπρο «γέφυρα ασφάλειας» επειδή – όπως είπε – θα συνεχίσει να διευκολύνει την ασφαλή εκκένωση πολιτών από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή. Κι αυτό ενώ οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στο νησί έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί όχι μία αλλά αρκετές φορές για δυτικά πλήγματα κατά στόχων αντιπάλων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, κάτι που κάθε άλλο παρά συμβολή στην ασφάλεια των λαών της περιοχής αποτελεί.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι που εντείνονται και σενάρια γύρω από το Κυπριακό.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Χριστοδουλίδης εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα υπάρχουν όλα τα κομμάτια του παζλ» για έναν συμβιβασμό, αλλά και ότι «αν φύγει ο Ερντογάν (σ.σ. από την ηγεσία της Τουρκίας), δεν ξέρω πόσο εύκολα ένας Τούρκος ηγέτης θα μπορεί να πάρει την ευθύνη».
Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική είναι και η συζήτηση που διατηρείται επίμονα για τις σχέσεις της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, με διαρκείς αναφορές στις «κατάλληλες συνθήκες» που πρέπει να διασφαλιστούν για να ανοίξει επίσημα μια σχετική διαδικασία, με δεδομένη την αρνητική γνώμη που σήμερα θα διατύπωνε σίγουρα η Τουρκία.
Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας επιμελήθηκε νέα έκδοση για το Κυπριακό, με τίτλο «Ποιος φταίει; Το σήμερα δεν μπορεί να ιδωθεί ξεχωριστά από το παρελθόν», στον πρόλογο του οποίου ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναφέρει: «Κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον περιορισμό του κυπριακού ζητήματος στα γεγονότα του 1974, απομονώνοντας και αγνοώντας έτσι τους Τουρκοκύπριους», επιμένοντας σε «όραμα» για «δύο ισότιμα κράτη που συνυπάρχουν σε ένα βιώσιμο ειρηνικό κλίμα, με βάση τις πραγματικότητες του νησιού». Ενώ χτες, μιλώντας σε εκδήλωση του AKP, επανήλθε στα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», λέγοντας ότι «δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην προστασία της γαλάζιας πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας μας. Να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους».
Χτες στο μεταξύ αναμενόταν στη Λευκωσία για επαφές η Αμερικανίδα βοηθός ΥΠΕΞ, Τζουλιέτα Βαλς Νογες, αρμόδια του Γραφείου Προσφύγων και Μετανάστευσης. Το πρόγραμμά της περιελάμβανε συναντήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων, όπως και επισκέψεις σε χώρους που συνδέονται με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας για «πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς στην περιοχή». Η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήριζε την Κύπρο «ανεκτίμητο ανθρωπιστικό εταίρο», σημειώνοντας και τη στενή συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) – Λευκωσίας για την «ενίσχυση μηχανισμών προστασίας και βοήθειας εκείνων που τη χρειάζονται περισσότερο».