Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων – 124 ΠΒΕ, Τρίπολη: Μέτρα τώρα για την υγεία των νεοσυλλέκτων

Κάγκελα και... "πρωινό" στους νοσούντες με κορονοϊό στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη
Κάγκελα και… “πρωινό” στους νοσούντες με κορονοϊό στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (ΠΒΕ) στην Τρίπολη με περισσότερα από 200 κρούσματα κορονοϊού να έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα έκανε παρέμβαση στον Υπουργό Άμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, ενώ κατατέθηκε και ερώτηση απ’ το ΚΟ του ΚΚΕ στη βουλή.

Αναφέρει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων:

“Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες που έρχονται από νεοσύλλεκτους διαφόρων στρατοπέδων στην “Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων” αναφορικά με τις εκεί απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης τους, την υγειονομική τους φροντίδα, τη σίτιση και γενικά τη διαμονή τους.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες νεοσυλλέκτων στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, όπου οι νεοσύλλεκτοι σμηνίτες της Α΄ ΕΣΣΟ 2022 αντιμετωπίζουν απαράδεκτες συνθήκες υγειονομικής φροντίδας και διαβίωσης με άμεσο κίνδυνο της σωματικής και ψυχικής τους υγείας,

Η έλλειψη των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων που απαιτεί η πανδημία από τον κορονοϊό, αλλά και των λοιπών μέτρων υγειονομικής προστασίας των στρατευμένων, η μη τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, η έλλειψη απολυμαντικών, αντισηπτικών και μασκών, το στοίβαγμα σε θαλάμους 40-50 ατόμων, χωρίς να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού και η μη λήψη, παρά τις εκδηλούμενες διαμαρτυρίες των αναγκαίων μέτρων, έχει οδηγήσει στην έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη πάνω από 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο στρατόπεδο με ενδεχόμενη επίπτωση στην υγεία των στρατευμένων.

Είναι προφανές και βέβαιο ότι τόσο οι ευθύνες της διοίκησης του στρατοπέδου όσο και πρωταρχικά οι ευθύνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κυβέρνησης, είναι τεράστιες και αποκλειστικές και πρέπει αμέσως να παρέμβει, για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα, τόσο στην παραπάνω, όσο και σε κάθε άλλη μονάδα στρατευμένων νέων μας.

Οι στρατευμένοι προσέρχονται να υπηρετήσουν τη θητεία τους και το πατριωτικό τους καθήκον, υγιείς, αισιόδοξοι και ακμαίοι, χωρίς να αφήνουν πίσω κανένα δικαίωμά τους, τα οποία έχουν κάθε συνταγματικό και νομικό δικαίωμα να διεκδικούν στο χρόνο της θητείας τους, για τη βελτίωση της ζωής τους και της ζωής των συναδέλφων τους.

Οι κυβερνητικές ευθύνες για τη ζωή, την υγεία και τη διαβίωση των στρατευμένων, κατά το χρόνο της θητείας τους είναι απόλυτες και αποκλειστικές και δεν χωρούν τα “περί δήθεν ατομικής ευθύνης”.

Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται να ληφθούν από την κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο και τις Διοικήσεις των Μονάδων, όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας της ζωής και της διαβίωσης των στρατευμάτων κατά το χρόνο της θητείας τους.

Στον αγώνα τους αυτό οι στρατευμένοι γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι.

Κοντά τους είναι όλοι οι νέοι και οι εργαζόμενοι της χώρας μας, ο λαός μας και μαζί και η “Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων”, να συνδράμει και να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της, στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Είναι απαραίτητο εδώ και τώρα να παρθούν έκτακτα μέτρα στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στη Τρίπολη με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα για την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη:

Να σταματήσουν να συμπεριφέρονται στους νεοσύλλεκτους που νοσούν με τριτοκοσμικές συνθήκες σαν να είναι έγκλειστοι! Να αφαιρεθούν άμεσα τα κάγκελα από τις εισόδους των θαλάμων που βρίσκονται οι ασθενείς!

Για όσους νοσούν να παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους σταθερά όλο το 24ωρο από γιατρό, να σιτίζονται με βάσει τις οδηγίες των γιατρών και να θερμαίνονται οι ξεχωριστοί θάλαμοι στους οποίους πρέπει να νοσηλεύονται όλο το 24ωρο.

Να πραγματοποιηθούν τακτικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους νεοσύλλεκτους και το μόνιμο προσωπικό της μονάδας.

Να πραγματοποιηθεί άμεσα απολύμανση όλων των κτιρίων του στρατοπέδου, από εξειδικευμένο συνεργείο.

Να χορηγηθεί δωρεάν ο απαραίτητος αριθμός μασκών υψηλής προστασίας σε όλο το προσωπικό σύμφωνα με τις επιστημονικές κατευθύνσεις.

Να αραιώσουν οι θάλαμοι που κοιμούνται οι νεοσύλλεκτοι και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους κοινόχρηστους χώρους, όπως για παράδειγμα τα εστιατόρια.

Να ενημερωθούν για τον εμβολιασμό οι νεοσύλλεκτοι σε όλη τη χώρα από υγειονομικό προσωπικό και να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός τους.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων

Δείτε ακόμα...