Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων: Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να εκλείψουν τα φαινόμενα αυταρχικών και επικίνδυνων συμπεριφορών σε βάρος των κληρωτών

Στρατιώτες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Τα πρόσφατα γεγονότα σε στρατόπεδα μονάδων της Λέσβου, με την επιβολή ποινών φυλάκισης σε κληρωτούς φαντάρους, επειδή εξέφρασαν την άποψη τους και χαιρέτησαν τις αντιϊμπεριαλιστικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο νησί, στις 9-10 Ιούνη 2021, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες λαού και νεολαίας, είναι πράξεις αυταρχικές και καταδικαστέες, που βρίσκουν απέναντι τους κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, πράξεις που προκάλεσαν πλήθος διαμαρτυριών και που δημιουργούν ερωτηματικά και προβληματισμό. Ως γνωστόν επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ημερών σε οπλίτη ιατρό γιατί προέβη όπως είχε δικαίωμα στον χαιρετισμό των εκδηλώσεων και στην συνέχεια επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 ημερών σε κληρωτό φαντάρο γιατί εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον συνάδελφο του οπλίτη γιατρό για την άδικη και αυταρχική τιμωρία του.

Τα παραπάνω πρωτόγνωρα περιστατικά, σε συνέχεια προηγούμενων, φανερώνουν αντίληψη και νοοτροπία αυταρχικής, επιλεκτικής, δήθεν παντοδύναμης και δήθεν άκριτης άσκησης διοίκησης, όχι εναρμονισμένης με την ζωή, τα προβλήματα και τα δικαιώματα των κληρωτών φαντάρων, το γράμμα και κύρια το πνεύμα του συντάγματος και των κανονισμών. Η άσκηση διοίκησης δεν έχει περιεχόμενο και σκοπό την επίδειξη πυγμής και δύναμης και μάλιστα άκριτης, όπως λανθασμένα εκλαμβάνεται, την επιλεκτική και αδικαιολόγητη τιμωρία των στρατιωτών. Περιεχόμενο της είναι η μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων των στρατευμένων, για την υγεία, την διαβίωση και την ζωή τους, για την προστασία και διαφύλαξη τους. Μια διοίκηση που θα πρέπει να χαίρεται και όχι να τιμωρεί, όταν τα στρατευμένα νιάτα της πατρίδας μας εκφράζουν, όπως δικαιούνται τα συναισθήματα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς στην περιοχή μας και στον κόσμο, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, όπως περήφανα έκαναν οι φαντάροι που τιμωρήθηκαν άδικα με φυλακίσεις στις στρατιωτικές μονάδες της Λέσβου.

Είναι γνωστό και αποδεκτό ότι τα δικαιώματα των κληρωτών φαντάρων, ναυτών και σμηνιτών, ούτε καταργούνται, ούτε αναστέλλονται κατά τον χρόνο της θητείας τους. Μένουν σε ισχύ, ασκούνται και εκφράζονται ελεύθερα. Η ελεύθερη άσκηση τους έτσι δεν θα πρέπει να εμποδίζεται, ούτε και να τιμωρείται, όπως συνέβη στις μονάδες της Λέσβου με τρόπο απαράδεκτο, εμπαθή αυταρχικό, επιλεκτικό, αβάσιμο και άκρως καταχρηστικό.

Η έκφραση της σκέψης, γνώμης και αλληλεγγύης είναι μια απόλυτα επιτρεπτή, ενδεδειγμένη και εύλογη ενέργεια, όταν μάλιστα το περιεχόμενο της διακρίνεται και διέπεται από πανανθρώπινες αξίες, όπως η εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ και τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Η άσκηση ενός τέτοιου δικαιώματος δεν είναι μόνο επιτρεπτή από το Σύνταγμα, αλλά και αναγκαία στην εποχή μας. Είναι επίσης προφανές και βέβαιο, ότι η έκφραση αλληλεγγύης ενός στρατιώτη σε άλλο συνάδελφο του στα παραπάνω πλαίσια, είναι μια επιτρεπτή, εύλογη και ανθρώπινη έκφραση και συμπεριφορά και σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί έκφραση κρίσης ή κριτικής σε απόφαση ανωτέρου, όπως αβάσιμα επιδιώκεται να παρουσιαστεί στην προκείμενη περίπτωση καίτοι η άσκηση κριτικής είναι ένα επιτρεπτέο, νόμιμο και εποικοδομητικό για όλες τις περιπτώσεις δικαίωμα. Δεν πρέπει έτσι να διαφεύγει της προσοχής όλων μας, ότι οι πράξεις όλων μας, η άσκηση του δικαιώματος διοίκησης και ο τρόπος που διέπει αυτήν, δεν είναι σε «άβατο» και εκτός του πεδίου της άσκησης δίκαιης, εύλογης και θεμιτής κριτικής η οποία συμβάλει θετικά και βοηθά τον τρόπο σκέψης και ενέργειας όλων μας και του κάθε διοικητή μονάδας φυσικά.

Καλούμε την στρατιωτική διοίκηση του νησιού της Λέσβου και τις διοικήσεις των μονάδων να πάρουν πίσω τις αναίτιες, αδικαιολόγητες και αυταρχικές ποινές που επέβαλαν στους φαντάρους.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Άμυνας να πάρουν μέτρα για να εκλείψουν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα αυταρχικών και επικίνδυνων συμπεριφορών σε βάρος των κληρωτών φαντάρων, ναυτών και σμηνιτών και να προστατευθούν τα δικαιώματα τους και η ελεύθερη άσκηση αυτών.

Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων

Δείτε ακόμα...