Επιτροπή Ειρήνης Χανίων: Συγκέντρωση για τα 76 χρόνια μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Χιροσίμα, Ιαπωνία - το μοναδικό κτίριο που έμεινε όρθιο μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τον Αμερικανικό Στρατό στις 6 Αυγούστου 1945
Φώτο Αρχείου / Χιροσίμα, Ιαπωνία – το μοναδικό κτίριο που έμεινε όρθιο μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τον Αμερικανικό Στρατό (ΗΠΑ) στις 6 Αυγούστου 1945

… Στη Χιροσίμα ο θάνατος με βρήκε… Ω, μη θαρρείτε πως ζητάω για μένα τίποτα… τι το παιδί που σαν εφημερίδα κάηκε δεν μπορεί τις καραμέλες σας να φάει… φιλέψτε με μονάχα την (υπο)γραφή σας, έτσι που τα παιδάκια πια να μη σκοτώνονται και να μπορούν να τρώνε καραμέλες.

Ναζίμ Χικμέτ

76 χρόνια μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945) από τις ΗΠΑ, η φρίκη για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα παραμένει! Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, πόλεις αδελφωμένες στη δυστυχία και πάντα παρούσες στα προσκλητήρια των μεγάλων ιστορικών τραγωδιών με τα εκατομμύρια θύματα, δεν μας επιτρέπουν ούτε να ξεχάσουμε, ούτε να σιωπούμε απέναντι στους πολέμους, τη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές.

Η δική μας επαγρύπνηση και ετοιμότητα χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στο εκμεταλλευτικό σύστημα που τους γεννά. Ενάντια στις επιθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής αστικής τάξης για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ –ΕΕ που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και μετατρέπουν την χώρα μας σε ευρωατλαντικό πολεμικό προγεφύρωμα και το λαό μας στόχο αντιποίνων. Οι δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν και της Ρωσίας, οι πρόσφατες δηλώσεις του Πούτιν, με αφορμή την εμπλοκή στρατηγικού αμερικάνικου αεροσκάφους που απογειώθηκε από την βάση της Σούδας στις Νατοϊκές επιχειρήσεις της Κριμαίας, ότι η Ρωσία θα απαντήσει ασύμμετρα και αποφασιστικά αν απειληθεί, δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνειών για το τι τεράστιους κινδύνους κρύβει για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής η εμπλοκή της χώρας μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε αποφασιστικά την πάλη για:

 • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
 • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
 • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
 • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η Επιτροπή Ειρήνης σας καλεί σε μαζική συμμετοχή, στην συγκέντρωση – εκδήλωση, που θα «ντύσει» μουσικά το συγκρότημα «Εναλλασσόμενη Τάση», στην πλατεία πίσω από το Γιαλί Τζαμί στο Ενετικό Λιμάνι την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 8:30 μ.μ.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Χανίων για την εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος

Εβδομήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, όταν το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από προσώπου γης χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945). Χιλιάδες επίσης οι τραυματισμένοι, οι άνθρωποι που «έζησαν» με τα εγκαύματα και άλλες πληγές από τον πυρηνικό όλεθρο. Τεράστιες οι υλικές καταστροφές με ισοπεδωμένες τις δύο πόλεις-στόχους των ΗΠΑ. Πραγματικός στόχος οι λαοί, η ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. H ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε τελειώσει!

Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για το έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς, στο έδαφος της νέας ακόμη πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, οι συνεχείς γιγαντιαίες ασκήσεις – πρόβες πολέμου προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους.

Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο ανταγωνίζονται η ελληνική και η τουρκική αστική τάξη για λογαριασμό των συμφερόντων των οικονομικών ομίλων. Κλιμακώνεται η Τουρκική επιθετικότητα. Πληθαίνουν οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, “γκριζάρουν” το Αιγαίο. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα καλλιεργούν τον εφησυχασμό. Πάνω από όλα η συνοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Βήμα το βήμα στρώνεται το έδαφος για το συμβιβασμό, την οδυνηρή λύση της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων και της έκπτωσης στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2021, ήρθε να επικυρώσει όλες τις προηγούμενες, επικίνδυνες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας. Μέσα από τη στρατηγική “ΝΑΤΟ 2030” και το δόγμα για το “Παγκόσμιο ΝΑΤΟ” επεκτείνεται ακόμη περισσότερο η επιχειρησιακή του ικανότητα, ώστε να παρεμβαίνει οπουδήποτε στην υδρόγειο διακυβεύονται ευρωατλαντικά συμφέροντα και επενδύσεις. Επιστρατεύονται παλιά και νέα προσχήματα, όπως ο κυβερνοπόλεμος, η κλιματική αλλαγή, οι ασύμμετρες απειλές κ.α., προκειμένου να δρομολογηθούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών.

Το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα» που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε η Σύνοδός του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (Ιούλιος 2016), και επικαιροποίησε η Σύνοδος Κορυφής του Ιούνη στις Βρυξέλλες. 76 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα στην Ιαπωνία, η πυρηνική απειλή ορθώνεται μπροστά στην ανθρωπότητα. Κίνα, Ρωσία από τη δική τους μεριά, ακολουθούν στην κούρσα των εξοπλισμών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, χτυπώντας τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Φορτώνει τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, του λαού. Το νομοσχέδιο – τερατούργημα με τη δουλειά από ήλιο σε ήλιο, είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση είναι τα νέα νομοσχέδια παράδοσης της επικουρικής ασφάλισης στο χρηματιστηριακό τζόγο και εναρμόνισης της εκπαίδευσης με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, παίζει με τη φωτιά του πολέμου, αναλαμβάνοντας επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Προχωρά στο επόμενο διάστημα στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις. Ετοιμάζεται να εγκαταστήσει και νέες βάσεις και υποδομές σε πάνω από 20 σημεία σε όλη τη χώρα. Πληθαίνουν οι ασκήσεις – πρόβες πολέμου όπως η “Defender Europe 21”, “Sea Breeze” κλπ. Όλη η χώρα μπαίνει στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποθήκευσης πυρηνικών στον Άραξο ή και σε άλλο σημείο της χώρας. Αναλαμβάνει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου. Συνάπτει Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής με τα ΗΑΕ, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία. Η αποστολή συστοιχιών πυραύλων «Πάτριοτ», αλλά και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, τα σχέδια για την αποστολή δυνάμεων στην Αφρική σε συνέχεια της συμμετοχής της χώρας μας σε δεκάδες δήθεν ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να δαπανά τεράστια ποσά στo πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της λυκοσυμμαχίας, για τις Ευρω-ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, φτάνοντας να δίνει το υπέρογκο ποσοστό που ξεπερνά το 3,82% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 6,6 δις ευρώ το χρόνο! Οι εξοπλισμοί αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας, ενισχύσουν την επιθετική ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζεται η πολιτική αναβάθμισης της επικίνδυνης στρατηγικής συνεργασίας με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, την ίδια ώρα που σφαγιάζει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό και απειλεί το Ιράν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αποτελούν σήμα κινδύνου για τον ελληνικό λαό. Απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο λαϊκό κίνημα και ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση της πάλης.

Η Επιτροπή Ειρήνη σας καλεί σε μαζική συμμετοχή, στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση – εκδήλωση στην πλατεία πίσω από το Γιαλί Τζαμί στο Ενετικό Λιμάνι την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 8:30 μμ. Να καταδικάσουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και να τιμήσουμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε αποφασιστικά την πάλη για:

 • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
 • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
 • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
 • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...