Ερώτηση για τα προβλήματα των πυροσβεστών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

EUROKINISSI

Ερώτηση για τα προβλήματα των πυροσβεστών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Δελής, Νίκος Παπαναστάσης και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιμετωπίζει μια σειρά από χρόνια προβλήματα με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και όλων των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Τα προβλήματα αυτά αναδείχτηκαν για μια ακόμη φορά στην πρόσφατη συνάντηση Κλιμακίου του ΚΚΕ με το Δ.Σ. της Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε διεξοδική συζήτηση για το κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και που μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει λύση σε αυτά. Ορισμένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αναδείχτηκαν στη συζήτηση είναι:

  1. Ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φερών στην Π.Ε. Έβρου λειτουργεί καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο μόνο με 3 μονίμους πυροσβέστες και εθελοντές έχοντας στην ευθύνη του περιοχές, όπως το Τελωνείο Κήπων, το οδικό δίκτυο, την Εγνατία, και μια τεράστια έκταση εποπτείας για πυρκαγιές.
  2. Η διαχρονική έλλειψη προσωπικού που οδηγεί σε τεράστια κενά που σήμερα πλησιάζουν τις τέσσερεις (4000) χιλιάδες πανελλαδικά, καθώς και το μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των εν ενεργεία πυροσβεστών.
  3. Παρατηρείται υπερβολική κήρυξη επιφυλακών, μέσω της διαρκούς επίκλησης «έκτακτων» συνθηκών που με τον ν.4662/2020 βαφτίζονται «έκτακτες ανάγκες». Ως αποτέλεσμα, παρέχουν συστηματικά υπερεργασία που δεν αποζημιώνεται αλλά «ανταλλάσσεται» με ρεπό, που και αυτά όμως δεν χορηγούνται.
  4. Η μη αναγνώριση του επαγγέλματος ως βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό.
  5. Με διατάξεις που εισήγαγε ο ν.4662/2020 μετακινείται το προσωπικό της πυροσβεστικής χωρίς κριτήρια και χωρίς χρονικό περιορισμό, για την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού στις διάφορες υπηρεσίες του νομού, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε μετακινήσεις σε αποστάσεις άνω των 150 χλμ από τις οικίες τους.
  6. Επίσης αναφέρθηκαν και στα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που υπάρχουν σε μια σειρά πυροσβεστικούς σταθμούς, όπως της Κομοτηνής, της Σαμοθράκης κ.α

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για να δοθεί λύση στα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες.

Δείτε ακόμα...