Ερώτηση για την αναγνώριση της στρατιωτική θητείας ως συντάξιμου χρόνου

Φαντάροι - άσκηση
Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση για την αναγνώριση της στρατιωτική θητείας ως συντάξιμου χρόνου κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Όπως είναι γνωστό για να αναγνωριστεί η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμος χρόνος απαιτείται η εξαγορά της. Για το σκοπό αυτό, πολλές φορές απαιτείται καταβολή μεγάλου ποσού. Μάλιστα μετά την εξαγορά για τις περισσότερες περιπτώσεις η μηνιαία ωφέλεια του συνταξιούχου είναι ελάχιστη, έτσι ώστε το κόστος της μπορεί να αποσβεστεί μόνο μετά από πολλά χρόνια. Έτσι η εξαγορά καθίσταται ασύμφορη, μη προσφέροντας ουσιαστικό όφελος στον συνταξιούχο.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η δέσμευση των νέων να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία είναι μια υποχρέωση προς το κράτος. Επομένως, αφού κάποιος κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα, ο αντίστοιχος χρόνος θα έπρεπε να συνυπολογίζεται στον ασφαλιστικό του βίο, χωρίς την ανάγκη εξαγοράς του. Αυτό θα ήταν η ελάχιστη κρατική υποχρέωση προς κάθε συνταξιούχο. Μάλιστα, η κρατική αυτή υποχρέωση γίνεται ακόμη πιο επιβεβλημένη αν ληφθεί υπόψη το «ύψος» του μισθού που χορηγείται στους στρατευμένους, όπως και η έλλειψη άλλων παροχών προς αυτούς και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου, χωρίς την ανάγκη εξαγοράς του».

Δείτε ακόμα...