Ερώτηση για τις απλήρωτες εφημερίες στρατιωτικών γιατρών

401 ΓΣΝΑ
Φώτο Αρχείου / 401 ΓΣΝΑ / Πήγη: Eurokinissi

Ερώτηση για τις απλήρωτες εφημερίες των στρατιωτικών γιατρών κατέθεσε στη βουλή η ΚΟ του ΚΚΕ, έπειτα από σχετικό έγγραφο που δημοσίευσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.).

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) με έγγραφό της, για μια ακόμη φορά, αναδεικνύει θέματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς γιατρούς και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ).

Συγκεκριμένα, μετά από επιστολή που απέστειλαν προς στην Π.Ο.Ε.Σ., η Ομοσπονδία αναδεικνύει την έντονη απογοήτευση και αγανάκτηση που αισθάνονται όλοι αυτοί, οι οποίοι υπηρετούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου για μια ακόμη φορά αποδείχτηκαν κενό γράμμα οι κυβερνητικές μεγαλοστομίες, που σχετίζονται με την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν θα τους ξεχάσει και ότι έμπρακτα θα αναγνωρίσει την προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μετά από επισκέψεις κλιμακίων του σε στρατιωτικά νοσοκομεία, έχει αναδείξει με ανακοινώσεις και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις θέματα που τους απασχολούν, όπως η μη καταβολή δεδουλευμένων προς το στρατιωτικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, έχει αναδείξει το γεγονός ότι το στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό εκτελεί εφημερίες χωρίς αμοιβή, τη στιγμή που στο ίδιο νοσοκομείο οι μη στρατιωτικοί γιατροί αμείβονται.

Μάλιστα σε ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 2879/ 03 Φλεβάρη 2022, η κυβέρνηση απάντησε κατά τον συνήθη προκλητικό τρόπο που χρησιμοποιεί αρκετές φορές, μεταφέροντας την ευθύνη για τη λύση του προβλήματος από το ένα υπουργείο στο άλλο. Όταν όμως πρόκειται για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις η κυβέρνηση εκφράζεται ενιαία και άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απάντησε ότι η θέσπιση αποζημίωσης εφημεριών για το στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αντίστοιχης με την αποζημίωση των νοσοκομειακών ιατρών του Ε.Σ.Υ. εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εξειδικεύει με ειδικούς νόμους την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να καταβάλει αποζημίωση στους στρατιωτικούς γιατρούς για τις εφημερίες που εκτελούν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αντίστοιχη με την αποζημίωση των νοσοκομειακών γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να καταβληθεί αποζημίωση στους στρατιωτικούς γιατρούς για τις εφημερίες που εκτελούν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αντίστοιχη με την αποζημίωση των νοσοκομειακών γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.);”

Δείτε ακόμα...