Ερώτηση για το κατάπτυστο κείμενο δήλωσης παραίτησης δικαιωμάτων των φαντάρων κατά την μετακίνησή τους με C-130

Πολεμική Αεροπορία - Αεροπλάνο Μεταγωγικό C-130H Hercules
Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας για το κατάπτυστο κείμενο δήλωσης παραίτησης δικαιωμάτων των φαντάρων κατά την μετακίνησή τους με C-130 που έφερε στη δημοσιότητα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα ο Ριζοσπάστης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης. Αναλυτικά αναφέρουν στην ερώτηση τους:

Πρόσφατα ήρθαν στη δημοσιότητα σοβαρότατες καταγγελίες φαντάρων από την Ελληνική Δύναμη της Κύπρου, στις οποίες αναφέρουν ότι κατά τις μετακινήσεις τους από και προς την Ελλάδα, υποχρεώνονται να υπογράψουν έγγραφο, με το οποίο τους ζητείται να δηλώσουν υπεύθυνα ότι “παραιτούνται από κάθε δικαίωμα ή αξίωσή τους, κατά του Ελληνικού Δημοσίου ή των εκπροσώπων του ή των αρμόδιων οργάνων της Πολεμικής Αεροπορίας, για κάθε ατύχημα ή δυστύχημα που θα συμβεί κατά τις μετακινήσεις τους με Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας”.

Το ευτελές και αδιανόητο αυτό κείμενο ζητά από τους στρατιώτες να δώσουν την απαράδεκτη και απάνθρωπη συναίνεσή τους για να βρουν μια δωρεάν θέση στα C-130, αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας, για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους στην Ελλάδα. Η παραπάνω απαράδεκτη δήλωση είναι έξω από κάθε ανθρώπινη λογική και νομική προσέγγιση, καθώς δεν υπολογίζει καν την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Για ποιο λόγο ζητείται αυτή η αδιανόητη παραίτηση των επιβαινόντων σε C-130 από τα δικαιώματά τους; Πρόκειται ουσιαστικά για μια παραδοχή της υπηρεσίας ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πτήσεων και την ασφαλή μετακίνηση στρατιωτών και μονίμων στελεχών;

Με αυτόν τον τρόπο η υπηρεσία επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, έναντι της ζωής νέων ανθρώπων, για την ασφάλεια των οποίων έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :

– Θα σταματήσει αμέσως η κυβέρνηση την απαίτηση υπογραφής της συγκεκριμένης απαράδεκτης δήλωσης από τους επιβαίνοντες της ΕΛΔΥΚ σε C-130;

– Θα πάρει μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των φαντάρων για όλη τη διάρκεια της θητείας τους;

Δείτε ακόμα...