ESL: Στον πάγο τα σχέδια για την δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος

European Super League
European Super League

Στον πάγο φαίνεται να μπαίνουν τα σχέδια των ισχυρών του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για την δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος. Μετά τις αντιδράσεις από την UEFA, τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των εμπλεκόμενων χωρών, τις κυβερνήσεις, παραγόντων του ποδοσφαίρου, η ESL προχώρησε σε ανακοίνωση που κάνει λόγω για αναδιαμόρφωση του εγχειρήματος. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι αντιδράσεις των φιλάθλων εναντίων της European Super League (ESL).

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ενέργεια έπαιξε το γεγονός της απόσυρσης και των έξι αγγλικών ομάδων. Αρχικά η Μάντσεστερ Σίτι έκανε γνωστό ότι μετά τις αντιδράσεις αποχωρεί από την ESL για να ακολουθήσουν οι ταυτόχρονες ανακοινώσεις των πέντε υπολοίπων ομάδων που ενημέρωναν κι αυτές για την αποχώρησή τους.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ήταν η σειρά των Ίντερ και Μίλαν που με διαρροές σε δημοσιογράφους άφησαν να εννοηθεί ότι και αυτές αποχωρούν (δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις). Ακολούθησε η Μπαρτσελόνα που αναφέρει ότι εξ ‘ αρχής το σχέδιο ήταν η συμμετοχή της στην ESL να μπει σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, ενώ φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει και η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Απομένουν έτσι οι πρωτεργάτες αυτής της κίνησης Ρεάλ και Γιουβέντους. Ο πρόεδρος της Ισπανικής ομάδας και 1ος πρόεδρος της ESL σε συνέντευξή του υπερασπίστηκε το εγχείρημά και ανέφερε ότι θα επανασχεδιαστεί το όλο εγχείρημα με περισσότερα ανταποδοτικά χρήματα προς ομοσπονδίες, μικρότερους συλλόγους και γενικότερα το ποδόσφαιρο σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους κλείνει με την ακόλουθη πρόταση :

«…Δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα.»

Ενισχυμένη βγαίνει η UEFA η οποία μέσω παρασκηνιακών κινήσεων φέρεται να έχει εξασφαλίσει και να έχει προσφέρει περισσότερα χρήματα στις ισχυρές ομάδες μέσω του Champions League. Ουσιαστικά δηλαδή φαίνεται ότι τελικά θα γίνουν ανακατατάξεις υπέρ των ισχυρών του ποδοσφαίρου αλλά σε ηπιότερη μορφή. Με τον τρόπο αυτό και η UEFA θα κρατήσει τα ηνία και οι ποδοσφαιρικοί «κολοσσοί» θα μοιραστούν περισσότερα χρήματα και οι φίλαθλοι θα μετριάσουν τις αντιδράσεις τους.

Ο μοναδικός χαμένος θα είναι για μία ακόμη φορά το ίδιο το άθλημα, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες αποφάσεις στοχεύουν στην περεταίρω εμπορευματοποίηση του. Εξαγγελίες και ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων φορέων έχουν να κάνουν μόνο με το πώς θα μοιραστούν τα αυξανόμενα κέρδη ανάμεσα σε μετόχους και επενδυτικά funds (κάτι που μαρτυράνε και οι ίδιοι μέσα από τις ανακοινώσεις τους). Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της UEFA σχετικά με τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια (από το 2024 και μετά).

Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά είναι ότι υπέρογκα κέρδη εξασφαλίζουν τόσο η UEFA όσο και ESL σε όσους θα συμμετάσχουν τελικά στις διοργανώσεις τους. Το σημείο τριβής όμως που προκαλεί και όλες αυτές τις αναταράξεις δεν είναι όπως θα ανέμεναν οι φίλαθλοι που αγαπάνε το άθλημα το πώς οι διοργανώσεις αυτές θα γίνουν πιο απρόβλεπτες και με περισσότερες συγκινήσεις αλλά το ποιοι θα μοιραστούν το μερίδιο του λέοντος από αυτά τα τεράστια υπερκέρδη.

Το σύνθημα που εμφανίζεται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα τον τελευταίο καιρό λέει την αλήθεια :

«Το ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε από τους φτωχούς και κλάπηκε από τους πλούσιους….»

Επιμέλεια Μ.Κ.

Δείτε ακόμα...