Eurogroup: Συμφωνία στα 540 δις ευρώ για την ενίσχυση του κεφαλαίου

συνεδρίαση eurogroup
Πηγή: Eurokinissi

Ύστερα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις εν μέσω αντικρουόμενων συμφερόντων για το ποια αστική τάξη θα υποστεί τις λιγότερες ζημιές, έκλεισε συμφωνία στη χτεσινή συνεδρίαση του Εurogroup. Αποφασίστηκε συμφωνία των 540δις ευρώ (μισό τρισεκατομμύριο) για τις συνέπειες της πανδημίας και την ανάκαμψη των οικονομιών μετά την κρίση. 100 για την εργασία, 200 από την ΕΚΤ, 240 από τον ESM. Τα 540δις θα είναι άμεσα διαθέσιμα στα κράτη που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Παράλληλα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι λεπτομέρειες για το νέο άμεσο ταμείο ανάκαμψης στην ευρωζώνη που θα δημιουργηθεί. Το ταμείο αυτό θα είναι προσωρινό, έκτακτο και θα στοχεύει ανάλογα με το κόστος που θα έχει κάθε κράτος από την πανδημία στην οικονομία. Με αναφορές για την μελλοντική χρήση καινοτόμων εργαλείων, οπως αναφερθηκε, των όρων για τον δανεισμό. Κάποιοι λένε ίσως για το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού ευρωμολόγου.

Υπήρξε διαχωρισμός των κεφαλαίων που χορηγεί ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), μεταξύ αυτών που χορηγούνται για την ανταγωνιστικότητα και τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, και από την άλλη, εκείνων που αφορούν σε δαπάνες της υγείας.

Έτσι, ο ESM, θα χρησιμοποιήσει τα όποια αποφασισμένα ποσά για την υγεία ύστερα από την αποδοχή αυτού του όρου από Ιταλία, Ισπανία, που έθετε επιτακτικά η Ολλανδία. Επίσης από την ΕΚΤ, προβλέφθηκε το ποσό των 200δις euro, ως αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την εργασία. Δηλαδή, μέτρα επιδότησης των επιχειρήσεων για την απαλλαγή τους από το λεγόμενο μισθολογικό κοστος, κ.α. Στην ίδια λογική και το ταμείο Sure, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα διαθέτει 100 δις ευρώ για την χρηματοδότηση ενεργειών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. 

Αν και η απόφαση αυτή εμφανίστηκε ως απόφαση ένδειξης της αλληλεγγύης της ΕΕ, αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι μια ιμπεριαλιστική συμμαχία, ένας διακρατικός μηχανισμός των μονοπωλίων για την ενδυνάμωσή τους στις διεθνείς αγορές.

Είναι γνωστές οι αντιθέσεις τους.

Η  Γερμανία μαζί με τους συμμάχους της την Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, αρνούνταν έντονα προτάσεις τύπου ευρωομολογου ή μέτρων που θα τις χρέωναν με ζημιές. Η Γερμανία δεν θέλει διαχρονικά να επωμίζεται τα βαρη των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης. Δεν θέλει ούτε να ρισκάρει τα συμφέροντα της δικής της αστικής τάξης στον διεθνή ανταγωνισμο. Ιδιαίτερα στη διαφαινόμενη κρίση που είναι προ των πυλων.

Η Γερμανία πήρε σημαντικά μέτρα χρηματοδότησης του γερμανικού κεφαλαίου, θελει να καρπωθεί τα οφέλη της ευρωζωνης. Δεν θέλει όμως τις ζημιές από τις άλλες αστικές τάξεις των άλλων χωρών. Στις χώρες που πλήττονται έντονα π.χ. Ιταλία, Ισπανία, προτεινε νέα δάνεια από τον ESM, που θα συνοδεύονταν με νέα αντιλαϊκά μέτρα. 

Πίσω από την λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είναι ο ανταγωνισμός των εγχώριων αστικών τάξεων των κρατών μελών, στο πλαίσιο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και της κρισης. Σε αυτό το φόντο, αυξάνεται ο ανταγωνισμός -όσο αυξάνει και η απόκλιση των συμφερόντων στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης μεταξύ των τριών ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, της Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλία.

Οι αστικές τάξεις παράλληλα, εξετάζουν το κόστος μιας σύγκρουσης που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της συνοχής της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερα και με τις εναλλακτικές δυνατότητες οικονομικών συνεργασιών κρατών μελών με άλλες χώρες όπως η Ιταλία με την Κίνα. Η Γερμανία εξετάζει τις συνέπειες σε μια περιπτωση αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης, μετά το Brexit, καθώς ο ανταγωνισμός της με τις ΗΠΑ και την Κίνα έχει οξυνθεί.

Ο σημερινός συμβιβασμός είναι προσωρινός. Το βάθος και η έκβαση των συνεπειών από την κρίση θα διαμορφώσει νέες αντιθέσεις και διεκδικήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, ένα είναι το σίγουρο. Ο λαός θα πληρώσει και την κρίση και την ανάκαμψη.

Η φθορά και η απαξίωση του λαού μας σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, πρέπει να μετατραπούν σε πάλη. Πάλη για αποδέσμευση από αυτά, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...