Εβδομήντα πέντε χρόνια από το τέλος του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Γιασένοβατς

Κροατία στρατόπεδο συγκέντρωσης Ουστάσι
Μέλη της Ουστάσι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς

Φόρο τιμής στα θύματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ουστάσι στο Γιασένοβατς, απέτισαν σήμερα, 75 χρόνια μετά την απελευθέρωσή του, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κροατίας, οι εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων και των αντιφασιστών.

Το εν λόγω στρατόπεδο λειτούργησε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «Το Άουσβιτς των Βαλκανίων».

Η ιστορία του στρατοπέδου προκαλεί ανατριχίλα. Το κέντρο μνήμης Γιασένοβατς εντόπισε και συγκέντρωσε πληροφορίες για 83.145 θύματα (39.570 άνδρες, 23.474 γυναίκες και 20.101 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών).

Η λέξη φρίκη δε μπορεί να περιγράψει τα εγκλήματα που έγιναν

Μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 1942, στο στρατόπεδο λειτούργησαν δύο φούρνοι αποτέφρωσης. Πέρα από τη βρώμικη ιδεολογία των Ναζί, οι Ουστάσι φαίνεται πήραν και τις πρακτικές τους. Στα στρατόπεδα οργανώνονταν ακόμα αγώνες επιδεξιότητας μεταξύ των δημίων. Αγωνίζονταν δηλαδή σε σχέση με το ποιος θα κόψει πιο γρήγορα το λάρυγγα περισσοτέρων κρατουμένων, με μια ειδική καμπυλοειδή λάμα που ονομαζόταν γκράβιζο.

Το φιλοναζιστικό καθεστώς των Ουστάσι υπό τον Άντε Πάβελιτς ήταν υπεύθυνο για τον διωγμό και τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων: Σέρβων, Εβραίων, Ρομά, αντιφασιστών, αντιφρονούντων. Πραγματική γενοκτονία…

Αποτελεί αξιοσημείωτο ζήτημα το ότι στις σφαγές πρωταγωνίστησαν τμήματα του κροατικού καθολικού κλήρου. Με προεξέχοντα εξ αυτού, τον καθολικό αρχιεπίσκοπο του Ζάγκρεμπ στα χρόνια του πολέμου, Αλόιζιγιε Στέπινατς. Ο Στέπινατς έπαιξε ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση των θηριωδιών.

Ο άνθρωπος αυτός μετά τον πόλεμο καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου. Το Βατικανό, όμως, δεν αποδέχτηκε αυτήν την καταδίκη και εμφάνισε τον Στέπινατς ως δήθεν “θύμα του Κομμουνισμού”. Σα να μην έφτανε αυτό, το Φθινόπωρο του 1998 η Καθολική Εκκλησία ανακήρυξε τον Στέπινατς άγιο…

Τη φετινή επέτειο παρακολούθησε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κροατίας, κάτι που είχε να συμβεί από το 2014, καθώς και οι εκπρόσωποι ων εθνικών μειονοτήτων και αντιφασιστών, οι οποίοι διοργάνωναν, από το 2016, ξεχωριστές εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η Κροατία προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι συμμετέχοντες στην τελετή τήρησαν τους κανόνες ασφάλειας λόγω του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...