Επίσκεψη 27 πρέσβεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδεδεμένων με τη Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ, της Βρετανίας και της Ελβετίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Έβρο, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο να επιδεικνύει το “μεγάλο” έργο της κυβέρνησης απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, με αιχμή την κατασκευή του φράκτη.
Οι 27 συναντήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια όλοι μαζί επισκέφθηκαν το σημείο του φράχτη στον Πόρο των Φερών. Στην Αλεξανδρούπολη, οι πρέσβεις ενημερώθηκαν από τον υπουργό και τον επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των συνόρων, υποστράτηγο Δημήτρη Μάλλιο για τις επιχειρησιακές παραμέτρους και ενέργειες αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών από την Ελληνική Αστυνομία.
Στην επίσκεψή τους στον φράχτη, οι πρέσβεις ενημερώθηκαν για την πορεία κατασκευής από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγο Πασχάλη Συριτούδη, ενώ ορισμένοι συνομίλησαν για λίγο με γυναίκες και άνδρες που στελεχώνουν τη FRONTEX, από διάφορες εθνικότητες (Γερμανία, Βουλγαρία κ.ά).
Όπως, μάλιστα, ενημέρωσε ο υπουργός κατά τη βόλτα κατά μήκους του φράχτη, δύο εκ των μελών της FRONTEX που ήταν στη σημερινή επίσκεψη στον φράχτη ήταν παρόντα και στο περιστατικό με τους 92 μετανάστες που είχαν εντοπιστεί τον περασμένο Οκτώβριο γυμνοί, χωρίς κανέναν εξοπλισμό, στον Έβρο, σ’ ένα ρεσιτάλ κυνισμού και υποκρισίας εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου.
Στις δηλώσεις του ο υπουργός, επανέφερε τα περί “ερυωπαϊκών συνόρων”, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες και μετανάστες με ισχυρό αίσθημα ξενοφοβίας, ενώ κάλεσε τους λαούς της Ευρώπης να στηρίξουν το…έργο απέναντι στους μετανάστες.
Φυσικά, το ευρωπαϊκό και κυβερνητικό αφήγημα περί “κινδύνου των παράνομων μεταναστών”, οι σύγχρονες φυλακές κράτησης που βαφτίζονται “σημεία ελέγχου ή υποδοχής, κτλ, αλλά και συνολικά οι πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων δεν έχει πείσει τους λαούς της Ευρώπης, γι’ αυτό και το άγχος “στήριξης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης” του υπουργού.
“Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και -συνεπώς- τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό τον λόγο, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές Ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη, όχι μόνο του ελληνικού Κράτους την οποία την έχουν στον απόλυτο βαθμό αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά“, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ενώ με φόντο τον…φράχτη του Έβου κατά τα άλλα αναφέρθηκε σε “ενότητα και αλληλεγγύη, σημειώνοντας: ” Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου“.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιέγραψε στους πρέσβεις την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και επισήμανε ότι στη διάρκεια του 2022 απετράπη η είσοδος “260.000 παρανόμων μεταναστών” ενώ συνελήφθησαν περί τους 1.500 διακινητές.