Έβρος: Τα προβλήματα δεν μένουν έξω από τις πύλες των στρατοπέδων

Στρατιωτικός σε φυλάκιο στις όχθες του Έβρου ποταμού, Έβρος
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικός σε φυλάκιο στις όχθες του Έβρου ποταμού, Έβρος / Πηγή: Eurokinissi

Η περίοδος που διανύουμε ανέδειξε πληθώρα προβλημάτων στη ζωή των στρατευμένων και των οικογενειών τους, όπως φυσικά όλων των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών της πόλης και της υπαίθρου, της νεολαίας.

1. Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα υγείας, στα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία του Έβρου, στα Κέντρα Υγείας , για τις οποίες ευθύνονται τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλές μονάδες κατά διαστήματα έχουν μετατραπεί σε χώρους διασποράς του κορονοϊού. Δεν έχει εξασφαλιστεί η αποσυμφόρηση των θαλάμων και των χώρων που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους στρατευμένους. Η ανεπάρκεια των μέτρων πρόληψης και προστασίας και η έλλειψη κατάλληλων χώρων για την απομόνωση των στρατιωτών που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα οδηγεί στη μετάδοση του ιού στις οικογένειές τους.

Ότι ακριβώς δηλαδή ισχύει για τους εργαζόμενους των μεγάλων χώρων εργασίας , των υπαλλήλων των εργοστασίων,των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών, των υγειονομικών, των μαθητών, των φοιτητών.

Η κυβέρνηση με τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό μείωσε ακόμη περισσότερο τις δαπάνες στον τομέα της δημόσιας υγείας και την ίδια στιγμή προχώρησε στην αγορά νέων εξοπλισμών δισεκατομμυρίων που καμιά σχέση δεν έχουν με ασφάλεια του λαού.

Eurokinissi

2. Η αδιάκοπη όξυνση της αντιπαράθεσης των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκιάς και η έκρηξη των προσφυγικών ροών δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας των στελεχών και την καθημερινότητα των φαντάρων, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές φορές την ίδια τους τη ζωή.

Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην περιοχή μας, αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας έχει καταρχήν τραγικές συνέπειες για τους ίδιους. Με ευθύνη της κυβέρνησης πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια η δική τους αλλά και να αντιμετωπίζεται η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής. Με οργανωμένη από το κράτος μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε αξιοπρεπείς ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας στην υπόλοιπη χώρα, με γρήγορη εξέταση των αιτημάτων τους ώστε να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού, με αποζημίωση άμεσα από το κράτος στο 100% κάθε ζημιάς που γίνεται σε περιουσίες.

3.Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό αμερικανό – νατοϊκό κόμβο από τη μια εμπλέκει και καθιστά στόχο πολεμικών απειλών το λαό της περιοχής και από την άλλη απαιτεί από τους έλληνες στρατιωτικούς να υπηρετήσουν δολοφονικούς σκοπούς επιβαρύνοντάς τους με επιπλέον επικίνδυνες αποστολές , ασκήσεις και υπηρεσίες.

Το επόμενο διάστημα από το Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο του 2021 αναμένεται για άλλη μια φορά η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος να μετατραπούν σε μια απέραντη Νατοϊκή βάση. Σχεδιάζεται απόβαση χιλιάδων στρατιωτών και οχημάτων στο πλαίσιο άσκησης – πρόβας πολέμου- με τη Ρωσία.

Οι στρατευμένοι να σκεφτούν ότι:

 • Δεν γίνεται να εξυπηρετούνται πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και να ωφελούνται οι λαοί.
 • Δεν γίνεται να μετατρέπεται η περιοχή σε ορμητήριο πολέμου ενάντια σε λαούς και να έχουν την αυταπάτη ότι δεν θα το πληρώσουμε με τον ίδιο τρόπο.
 • Δεν γίνεται να θεωρούν συμμάχους και στηρίγματα ασφάλειας τους ιμπεριαλιστές που διέλυσαν χώρες και μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών προσφύγων και μεταναστών.
 • Δεν γίνεται να πιστέψουν πως όλα αυτά αποτελούν αντίβαρο στο Νατοϊκό μας σύμμαχο, την Τουρκία, αφού ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κάνουν πλάτες στην προκλητικότητα και τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.
Τριμερής συνεκπαίδευση ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ - Κύπρου / Γενάρης 2021
Φώτο αρχείου / Τριμερής συνεκπαίδευση ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ – Κύπρου / Γενάρης 2021 / Πηγή: EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ

Μαζί με φορείς, σωματεία και συλλόγους, μαζί με όλο το λαό και ειδικά τους νέους , οι στρατευμένοι πρέπει να απαιτήσουν :

 • Καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών. Κανένας στρατευμένος και καμία υποδομή στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών φονιάδων.
 • Να μην ιδιωτικοποιηθούν και να μην μετατραπούν τα λιμάνια της περιοχής μας σε πολεμικά ορμητήρια .Να κλείσουν όλες οι βάσεις.
 • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
 • Τη μη αλλαγή των συνόρων.
 • Την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.
 • Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών ούτε στην Ορεστιάδα, ούτε πουθενά στην Ελλάδα.
 • Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!

Με παρεμβάσεις της ΠΟΕΣ και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου την περίοδο αυτή αναδείχτηκαν διεκδικήσεις για θέματα όπως της υπερεργασίας, των απλήρωτων υπερωριών, τις συνθήκες εργασίας, της επίλυσης ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα. Παράλληλα οι στρατιωτικοί συμμετέχουν και αγωνίζονται μέσα από συλλόγους γονέων για τα δεκάδες προβλήματα στα σχολεία. Τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να συμμετέχουν στα σωματεία των εργαζόμενων, στους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, σε συλλόγους γυναικών.

ΠΟΕΣ

Από τη μεριά τους, οι φαντάροι ανέδειξαν με αναφορές και επιστολές θέματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες υγιεινής και των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, τις ελλείψεις σε υποδομές και δίκτυα. Καταδίκασαν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, την εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικούς σχεδιασμούς. Συμπαραστάθηκαν στον Αγροτικό Σύλλογο Τρίγωνου για το πρόστιμο που του επιβλήθηκε. Ανέδειξαν την ανάγκη αντιπλημμυρικών και έργων υποδομής σε οικισμούς που βρίσκονται οι μονάδες τους και που υπέστησαν ζημιές μένοντας χωρίς ρεύμα και νερό για αρκετές μέρες, αφού και οι ίδιοι συνέδραμαν στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Οι στρατιώτες χρειάζεται να αγωνίζονται για τη βελτίωση της καθημερινότητας εντός στρατοπέδου και συγχρόνως να συνδέουν τα αιτήματα και τη δράση τους με τους αγώνες των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής που υπηρετούν τη θητεία τους.

Κρεωνάς Αποστόλης
μέλος της επιτροπής Περιοχής ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...