Εξελίξεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Θάλασσα Νότιας Κίνας

Το υπουργείο Άμυνας τον ΗΠΑ πρότεινε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σχέδιο το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε αμφισβητούμενα εδάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ήταν «αντιπαραγωγική στις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων και τη διατήρηση της σταθερότητας». Σε αναφορά για την Κίνα τόνισε ότι «οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι οι τελευταίες σε μια μακρά σειρά ενεργειών της Κίνας για να διεκδικήσουν παράνομους ναυτικούς ισχυρισμούς και να βλάψει τους γείτονές της στην Νοτιοανατολική Ασία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Γενικότερα, οι κινήσεις της Κίνας στο μαλακό της υπογάστριο δημιουργεί ανησυχίες και αντιδράσεις στα κράτη που βρέχονται από τη Θάλασσα της Νότια Κίνας, κυρίως λόγω των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων, γεγονός που οξύνει τους ανταγωνισμούς στην περιοχή. Αυτό είναι που ενισχύει και τις επικρίσεις για τις προγραμματισμένες ασκήσεις της Κίνας, από την πλευρά του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων.

Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο USS Nimitz
Φώτο Αρχείου / Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο USS Nimitz / Πηγή: US NAVY

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Teodoro Locsin προειδοποίησε την Κίνα την Παρασκευή ότι «θα αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότερη απάντηση, διπλωματική και οτιδήποτε άλλο είναι κατάλληλο» σε περίπτωση που οι ασκήσεις διαρρεύσουν στο έδαφος των Φιλιππίνων. Για να είμαστε σίγουροι, η Κίνα έχει το ίδιο δικαίωμα, όπως κάθε άλλη δύναμη, να επικαλεστεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις στρατιωτικές της ασκήσεις. Αλλά αυτή η ελευθερία, θυμίζει, «απαιτεί ένα απλό και αδιάκοπο ταξίδι », σύμφωνα με τον Locsin.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian, σε ερώτηση για τα σχόλια του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια ημερήσιας ενημέρωσης στο Πεκίνο, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις εμπίπτουν στο πεδίο της κυριαρχίας της Κίνας και ότι ορισμένες «μη περιφερειακές χώρες» που διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας επηρεάζουν τη σταθερότητα της περιοχής, δείχνοντας ουσιαστικά με το δάχτυλο της ΗΠΑ.

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Κίνα ότι στρατιωτικοποιεί τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και προσπαθεί να εκφοβίσει τους Ασιάτες γείτονες που θέλουν κι αυτοί μερίδιο από την εκμετάλλευση των εκτεταμένων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Κίνα διεκδικεί το 90%, αλλά το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ να συνεχίζουν να εγείρουν διεκδικήσεις. Από τις κινήσεις της όμως στην περιοχή, με την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία στην Νοτιοανατολική Ασία και τις συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις – ασχέτως της τελευταίας επιλογής – είναι απόδειξη ότι και οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν το «δάχτυλο στο μέλι», κλείνοντας στις «ιμπεριαλιστικές φτερούγες» τους τα πιο αδύναμα κράτη της περιοχής. Ο ρόλος του «προστάτη» είναι χιλιοπαιγμένος για τις ΗΠΑ και τώρα που έχουν απέναντί τους την Κίνα, ένα από τα πιο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εδραιώσουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Το παιχνίδι είναι σκληρό και κάθε κίνηση μετριέται ως νίκη ή ως ήττα. Το θέμα πάντως είναι ότι είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο «κυρίαρχο», οι λαοί της περιοχής θα συνεχίζουν να βιώνουν την εκμετάλλευση και την φτώχεια μια έντονα ταξικά κοινωνίας.

Φ.Κ.

Δείτε ακόμα...