Εξεταστική για τις υποκλοπές: Παραδοχές και αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών
Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών / Πηγή: Eurokinissi

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Γ. Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τις υποθέσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών. Η κυβερνητική πλειοψηφία χτες απέρριψε εκ νέου κάθε πρόταση για ανοιχτές διαδικασίες και άρση του απορρήτου, συνεχίζοντας στη γραμμή της συγκάλυψης και τροφοδοτώντας παράλληλα τις αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, με τους οποίους όλοι μαζί καλύπτουν το σκοτεινό, επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο των Οδηγιών της ΕΕ, των διακρατικών συμφωνιών, πάνω στο οποίο πατάει η δράση των αντιδραστικών μηχανισμών παρακολούθησης των πάντων, εγχώριων και ξένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Ρουμπάτης μπορεί να προσπάθησε να αθωώσει την ΕΥΠ για τις συνακροάσεις και τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, από το 2016, λέγοντας ότι δεν υπήρξε εμπλοκή της, ωστόσο φέρεται να παραδέχτηκε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση για την οποία δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή υπηρεσιών εκτός ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για αναφορά που επιβεβαιώνει ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης αυτής και να έρθουν όλα στο φως.

Οσον αφορά την υπόλοιπη κατάθεση του Γ. Ρουμπάτη, οι ίδιες πληροφορίες λένε πως υποστήριξε ότι η επισύνδεση σε βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη, ενώ όσον αφορά τη διάρκεια της θητείας του φέρεται να ανέφερε ότι ενημέρωνε για όλα τα σημαντικά ζητήματα που χειρίστηκε η υπηρεσία τον πρωθυπουργό, τόσο τον Αλ. Τσίπρα, όσο και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ακόμα ότι υποστήριξε πως ενώπιον της Επιτροπής δεν ισχύει το απόρρητο, ωστόσο σύμφωνα με πηγές αρνήθηκε να αποκαλύψει όσα έλεγε στον Αλ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τα ιδιωτικές συνομιλίες.

Οσον αφορά τον φάκελο της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, ο Γ. Ρουμπάτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είπε ότι μπορεί το ηλεκτρονικό αρχείο της επισύνδεσης να καταστρέφεται όταν γεμίσει ο δίσκος, ωστόσο υπάρχει γραπτό υλικό που καταστρέφεται μετά από δύο χρόνια, όχι σε έναν χρόνο.

Ακόμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είπε ότι για ένα πρόσωπο σαν τον Ν. Ανδρουλάκη θα έπρεπε να υπάρχει τόμος πληροφοριών για να δικαιολογεί παρακολούθηση, ότι κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή και ότι ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού και λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Ο ίδιος φέρεται να παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Στ. Πιτσιόρλα ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, επειδή διαπραγματευόταν με ξένους επενδυτές την πώληση νησιών, ότι είχε ενημερωθεί για την παρακολούθηση ο τότε πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ότι η παρακολούθηση διακόπηκε όταν ο Στ. Πιτσιόρλας υπουργοποιήθηκε. Οι αναφορές αυτές, που φέρεται να έκανε ο Γ. Ρουμπάτης, όπως ήταν αναμενόμενο, φούντωσαν την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για «βόμβα» σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος, μέλος της Επιτροπής, με δηλώσεις του στις κάμερες έκανε λόγο για προσπάθεια της ΝΔ «να εκτρέψει την Εξεταστική σε ζητήματα τα οποία είναι εδώ και χρόνια γνωστά».

Μετά το τέλος της εξέτασης, ο Γ. Ρουμπάτης με δηλώσεις ανέφερε πως «αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη». Διέψευσε τη φράση που του αποδόθηκε από διαρροές ότι «με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό».

Ακολούθησε δήλωση και του Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος σημείωσε ότι «ο Ρουμπάτης παραδέχθηκε την άμεση παρακολούθησή μου», ενώ τον κατηγόρησε πως «προέβη σε μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής μου εξόντωσης» και ανακοίνωσε ότι «προσφεύγω στη Δικαιοσύνη ώστε να λάμψει η αλήθεια».

Αμέσως μετά τον Γ. Ρουμπάτη σειρά είχε ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, του οποίου η κατάθεση θα συνεχιστεί και σήμερα. Οι πληροφορίες λένε ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε κάθε ερώτηση επικαλούμενος το απόρρητο…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...