Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη: 25 χρόνια από την ίδρυση της

Ευρωπαική Ναυτική Δύναμη

Οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στις 15 Μαΐου 1995 υπέγραψαν τη συμφωνία ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης (EUROMARFOR). Λίγους μήνες αργότερα εντάχθηκε και η Πορτογαλία.

Με διάφορες τέτοιες διακρατικές συμφωνίες οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι γύρο από απ’ αυτό («συνεταιρισμός», «πρόθυμοι», «υπό ένταξη» κ.α), συγκροτούν αρμάδες και στολίσκους για να εκπαιδεύονται στον πόλεμο αλλά κατά κύριο λόγο για να εξασφαλίζουν την πολεμική παρουσία τους σε περιοχές που τους «ενδιαφέρουν» οικονομικά.

Πολεμικά Πλοία της EMF

Από το Σεπτέμβριο, τη διοίκηση της δύναμης αυτής έχει αναλάβει η Γαλλία.

Εδώ και 25 χρόνια η EUROMARFOR έχει πάρει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις υπό τις εντολές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο (2002) και στο Λίβανο (2008).

Ενώ η Γαλλία ηγείται της EUROMARFOR για τέταρτη φορά, ο Αντιναύαρχος Jean-Philippe Rolland υπενθυμίζει τη βούληση να «συμμετάσχει ενεργά στη ασφάλεια θαλάσσιων περιοχών», ιδιαίτερα της Μεσογείου, μιας περιοχής μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Κι όταν οι ιμπεριαλιστές μιλάνε για «ασφάλεια»… μυρίζει αίμα, φτώχεια, προσφυγιά.

Αντίστοιχα, στρατηγικό ενδιαφέρον έχουν οι «θαλάσσιοι δρόμοι» μεταφοράς ενέργειας και προϊόντων και κυρίως οι πηγές ενέργειας.

Στο βίντεο που ακολουθεί οι επιτελείς είναι σαφείς. Άλλος ένας χωροφύλακας στη Μεσόγειο στην υπηρεσία ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το βίντεο από την εκδήλωση ανάληψης της διοίκησης της EUROMARFOR από τη Γαλλία:

Με πληροφορίες απο navalnews

Δείτε ακόμα...