«FALCON EYE – 3»: Κοινή άσκηση της ΠΑ με το κράτος – δολοφόνο της Σαουδικής Αραβίας

Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση (Live Exercise) Ελλάδας και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας με την επωνυμία «FALCON EYE – 2» , που διεξήχθη από 24 Μαΐου έως και 02 Ιουνίου 2021, στην Αεροπορική Βάση King Faisal στο Tabuk του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση King Faisal 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 C/D Block 50 και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης (111 ΠΜ). Κατά την διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν πλήθος σύνθετων αεροπορικών αντικειμένων, με έμφαση σε αποστολές Dissimilar Air Combat Training (DACT), Large Force Employment (LFE) καθώς και αποστολές Offensive / Defensive Counter Air (OCA/DCA). (EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)

Συνεχείς είναι οι συνεκπαιδεύσεις και οι πρόβες πολέμου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, όσο και με άλλες, καθώς μεγαλώνει συνεχώς η εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα.

Ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 η διμερής Άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise) με την επωνυμία «FALCON EYE – 3», μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, και θα λάβει χώρα από την Αεροπορική Βάση της Σούδας (115 ΠΜ), όπως ανακοινώνει το ΓΕΕΘΑ.

“Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων με φίλες και σύμμαχες Χώρες που έχει σχεδιάσει, συντονίζει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο Χωρών, μέσω της εκτέλεσης απαιτητικών σεναρίων που μεγιστοποιούν το εκπαιδευτικό όφελος και επαυξάνουν την μαχητική ικανότητα των συμμετεχόντων και την διαλειτουργικότητά τους”, σημειώνει το επιτελείο στην ανακοίνωσή του.

Η «FALCON ΕΥΕ – 3» αποτελεί συνέχεια των ασκήσεων «FALCON ΕΥΕ – 1» και «FALCON ΕΥΕ – 2 και στο πλαίσιό της έχουν μετασταθμεύσει 6 Μαχητικά Αεροσκάφη F-15, 7 Μεταγωγικά Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Πολλαπλού Ρόλου και Εναέριου Ανεφοδιασμού (Multi-Role Tanker Transport – MRTT) καθώς και προσωπικό υποστήριξης εδάφους της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF) στην Αεροπορική Βάση της Σούδας.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στο FIR Αθηνών με την εκτέλεση σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων Εναέριας Υπεροχής [Defensive Counter Air (DCA) vs Offensive Counter Air (OCA)] και Εκπαίδευσης Εναέριας Μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT), ενώ την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY).

Στη Σαουδική Αραβία ο Α/ ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος

Την ίδια μέρα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία όπου είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του και τον Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας.

«Με τον Σαουδάραβα ομόλογό μου Gen Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, συζητήσαμε για τις διεθνείς εξελίξεις, τις συνέπειες του αναθεωρητισμού, την συμμετοχή της ελληνικής πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT, στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν αιτήματος και έγκρισης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το 2023, τη διμερή αεροπορική άσκηση FALCON EYE που εξελίσσεται στο FIR Αθηνών, την πολυεθνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία «HERCULES» και για την 1η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στην ελληνοαιγυπτιακή διακλαδική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ», σημείωσε ο Κ. Φλώρος.

Επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε «εγκάρδια» συνάντηση με το διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας αντιστράτηγο Fahd Bin Abdullah Al-Mutair κατά την οποία αναφερθήκαμε σε «προκλήσεις για την άμυνα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, την αξία των συνεργασιών & σχέσεων καλής γειτονίας και στην ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης Στρατιωτικής Συνεργασίας», όπως έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε σειρά συμφωνιών με το βασίλειο ενισχύοντας επικίνδυνα τις πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις με το κράτος – δολοφόνο, όπου εκτός από θάνατο που σκορπάει σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής (π.χ. Υεμένη), πρωταγωνιστεί, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ, στην κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών.

Δεν πάει καιρός, εξάλλου, απ’ την αποστολή ελληνικής συστοιχίας «Patriot» μαζί με 80 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων αποδυναμώνοντας και με αυτό τον τρόπο την άμυνα της χώρας.

Δείτε ακόμα...