Φαντάρος από την Αλεξανδρούπολη για το αντιδραστικό νομοσχέδιο των φραγμών και της καταστολής

Κινητοποίηση έξω από τη Βουλή από εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της Κυβέρνησης της ΝΔ - 17/12/2020

Όλα αυτά τα χρόνια οι φοιτητές βλέπουμε την επίθεση στις σπουδές μας να κλιμακώνεται συνεχώς με όλες τις κυβερνήσεις να ακολουθούν πάγια πολιτική υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων μας. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και εγκαταστάσεις, ελλείψεις οι οποίες έγιναν πραγματικά δυσβάσταχτες με το ξέσπασμα της πανδημίας φτάνοντας στο σημείο να κλείσουν τις σχολές μας.

Σήμερα, ένα χρόνο περίπου μετά το κλείσιμο των πανεπιστημίων η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές και να επιστρέψουν οι φοιτητές στο φυσικό τους χώρο, τα έδρανα και τα αμφιθέατρα, ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια απόκτησης της γνώσης πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο που έχουν επιλέξει.

Οι φοιτητές όλο αυτό το χρόνο αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα με την περιβόητη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, για την οποία προκλητικά κομπάζει η κυβέρνηση και πλασάρει μάλιστα ως εκσυγχρονισμό. Φοιτητές να μην έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα που απαιτούνται, πλατφόρμες να ανεβαίνουν και να πέφτουν λόγω τεχνικών προβλημάτων, οικότροφοι να ζουν στην αβεβαιότητα και συνολικά το επίπεδο της μόρφωσης να υποβαθμίζεται αφού φάνηκε εκ των πραγμάτων πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η τηλεκπαίδευση να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ
Φώτο αρχείου / ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ / Πηγή: Eurokinissi

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση με το νέο της νομοσχέδιο προχωράει σε ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της καταστολής απέναντι στα δίκαια αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων. Αντί να λάβει υπόψη της τα σοβαρά προβλήματα που αναδεικνύουν οι φοιτητές με τις πολύμορφες δράσεις τους και να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στο τι μέλει γενέσθαι με τα πανεπιστήμια, επαναφέρει στη ζήτηση κατασταλτικά μέτρα βγαλμένα από σκοτεινές εποχές, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, τα face control κλπ.

Οι φοιτητές με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις απέδειξαν ότι δε μασάνε, ότι δε τρομοκρατούνται και σε καμία περίπτωση δε θα κάνουν πίσω από τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα τους. Είναι τώρα η ώρα όλο και περισσότεροι να βγάλουν συμπεράσματα και να μπουν στον αγώνα για:

– Επαναλειτουργία των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.

– Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε όλα τα μαθήματα να διδάσκονται σε ολιγομελή τμήματα.

– Καμία σκέψη για μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια.

– Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Δαμιανός Μπαλασούλης,
Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ,
από στρατόπεδο της Αλεξανδρούπολης

Δείτε ακόμα...