Φαντάρος ΕΛΔΥΚ: Οι κινητοποιήσεις των πυρόπληκτων δείχνουν το δρόμο για τη συνέχεια

Συλλαλητήριο πυρόπληκτων στη Βόρεια Εύβοια - Αύγουστος 2021
Φώτο Αρχείου / Συλλαλητήριο πυρόπληκτων στον Κόμβο Στροφυλιάς στη Βόρεια Εύβοια – Αύγουστος 2021

Υπηρετούμε τη θητεία μας μακριά από τα σπίτια μας και παρακολουθούμε, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό, να εκκενώνονται τα χωριά μας, να απειλούνται ζωές συνανθρώπων μας και των οικογενειών μας, τα σπίτια μας.

Αγανάκτηση, ερωτήματα, «Πού είναι η Πολιτική Προστασία; Γιατί δεν υπήρχε σχέδιο πριν φουντώσουν οι φωτιές Αύγουστο μήνα; Γιατί η Πυροσβεστική είναι κατακερματισμένη;» και άλλα πολλά είναι μεταξύ των συζητήσεων στους θαλάμους, στο ΚΨΜ, στο στρατόπεδο.

Βλέπουμε τις εικόνες που κυκλοφορούν και προκαλούν θλίψη και οργή που για άλλη μια φορά ακούμε και βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια. Δάση που κάηκαν ξανά, πανέμορφα μέρη που για πρώτη φορά κάηκαν και έρχονται να προστεθούν στη λίστα.

Όσοι είδαν την περιουσία τους να καίγεται συνειδητοποιούν ότι η αποζημίωση καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των χαμένων. Και καταλαβαίνουν ότι τώρα ξεκινάει γι’ αυτούς μια τεράστια ανηφόρα για να καταφέρουν να φτιάξουν ό,τι έχασαν.

Στρατιώτες, παιδιά αγροτών, κτηνοτρόφων έχασαν χωράφια, ζώα, για πολλούς τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που τώρα προσπαθεί να αποκρύψει.

Μέσα στο στρατόπεδο, ακούγεται πολλές φορές και από στελέχη, ποιος έβαλε τις φωτιές, για οργανωμένο σχέδιο κ.λπ. Το θέμα όμως παραμένει, για ποιο λόγο δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν οργανωμένο σχέδιο πρόληψης, δασοπροστασίας, προσωπικό, η ανάλογη ετοιμότητα, τα μέσα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι όλα αυτά αποτελούν κόστος και δαπάνες που δεν αποφέρουν κέρδος. Όχι όμως όταν αυτά αφορούν επιχειρήσεις, μονοπώλια, πανάκριβα ξενοδοχεία κ.λπ.

Πλέον για πολλούς γίνεται κατανοητό ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσους ηρωικά έδωσαν τη μάχη στην πρώτη τη γραμμή. Η οργάνωση, η αλληλεγγύη, η στήριξη στον καθέναν είναι απαραίτητες. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα για τη στήριξη των πυρόπληκτων γεννούν αισιοδοξία και δείχνουν τον δρόμο για τη συνέχεια.

Οι φαντάροι που υπηρετούμε σήμερα τη θητεία μας, είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, από την αναφορά για να δοθεί άδεια σε όσους πρέπει να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, μέχρι και την έμπρακτη συμπαράστασή μας, οικονομικά, ψυχολογικά κ.λπ. Κανένας μόνος του. Είναι ανάγκη από τις ίδιες τις συνθήκες σήμερα αλλά και όταν αύριο ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, να παλέψουμε οργανωμένα για να μπορέσουμε να ζήσουμε όπως πραγματικά πρέπει και μας αξίζει. Για να μπορέσουμε να ανασάνουμε.

Β. Χ.
Φαντάρος ΕΛΔΥΚ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...