Φιλιππίνες: Εννιά νεκροί μετά τις εντολές του προέδρου για “τελειώνουν” με του αντάρτες

Φιλιππίνες
Πηγή: Aljazeera

Τουλάχιστον εννέα ακτιβιστές σκοτώθηκαν μετά από ταυτόχρονες αστυνομικές επιδρομές στις βόρειες Φιλιππίνες, οι οποίες έγιναν μόλις δύο ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Rodrigo Duterte διέταξε τις κυβερνητικές δυνάμεις να «σκοτώσουν» και να «τελειώσουν» όλους τους κομμουνιστές επαναστάτες στη χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έξι άτομα συνελήφθησαν επίσης κατά τη διάρκεια των επιδρομών σε τρεις επαρχίες γύρω από το Metro Manila την Κυριακή, ενώ τουλάχιστον έξι άλλοι «διέφυγαν».

Η αστυνομία είπε επίσης ότι είχαν εντάλματα σύλληψης εναντίον 18 ατόμων, προσθέτοντας ότι ορισμένα αντιστάθηκαν στη σύλληψη, με αποτέλεσμα τους θανάτους τους.

Οι Ομάδα Δικαιωμάτων Karapatan και η Νεολαία Kabataan αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι σκοτωμένοι άνθρωποι είχαν «εκτελεστεί».

Ενώ ήταν η αστυνομία που πραγματοποίησε τις επιδρομές την Κυριακή, η Γενική Γραμματέας του Karapatan Cristina Palabay είπε ότι ο στρατός «παρακολουθεί υπάκουα τις εντολές δολοφονίας του προέδρου».

Το Human Rights Watch (HRW) εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τις θανατηφόρες επιδρομές, λέγοντας ότι, βάσει αναφορών, η επιχείρηση φαίνεται να είναι ένα «συντονισμένο σχέδιο» από τις αρχές.

“Αυτά τα περιστατικά είναι σαφώς μέρος της ολοένα και πιο βάναυσης εκστρατείας για την αντεξέγερση της κυβέρνησης με στόχο την εξάλειψη” της κομμουνιστικής εξέγερσης.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...