Φιλιππίνες: Παραγγέλνει νέες Φρεγάτες

Η τελευταία Φρεγάτα που παρέλαβε το Πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων στις 8 Νοέμβρη 2019 από τα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries
Φώτο Αρχείου / Η τελευταία Φρεγάτα που παρέλαβε το Πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων στις 8 Νοέμβρη 2019 από τα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries / Πηγή: hyundai

Τη «θερμή ατμόσφαιρα» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα επιβεβαιώνει και η στρατιωτική «ετοιμότητα» που παρουσιάζουν όλο και περισσότερες χώρες της περιοχής, που διατηρούν σοβαρές αντιθέσεις με την Κίνα, εδαφικές και όχι μόνο. Χαρακτηριστική είναι η στάση που κρατούν οι Φιλιππίνες με την ενίσχυση του Πολεμικού τους στόλου. Μπορεί τα θύματα των τυφώνων και η φτώχεια να αυξάνονται την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση των Φιλιππίνων παραγγέλνει νέες Φρεγάτες. Βέβαια προσπαθεί ταυτόχρονα να αποφύγει μεγάλη «διατάραξη» των σχέσεών της με την Κίνα, εξαιτίας και των κινεζικών κεφαλαίων που έχουν εισρεύσει στους μονοπωλιακούς ομίλους της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων, Ντ. Λορεντζάνα, ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρήγγειλε δύο νέα πολεμικά πλοία από τον νοτιοκορεατικό κολοσσό «Hyundai Heavy Industries» (HHI). Πρόκειται για συμφωνία συνολικής αξίας 556 εκατ. δολαρίων, με έναν από τους ισχυρότερους ομίλους του κλάδου.

Τέλος, σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο Χονγκ Κονγκ, σε ένα ακόμα από τα «καυτά» σημεία της αντιπαράθεσης Κίνας – Δύσης, ο δημοσιογραφικός όμιλος «Stand News» έκλεισε χτες μετά από αστυνομική επιχείρηση και έρευνα στα γραφεία του.

Ο επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας στην αστυνομία, Τζον Λι, υποστήριξε ότι «δεν στοχοποιούμε δημοσιογράφους. Στοχοποιούμε αδικήματα εθνικής ασφάλειας (…) Οποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δουλειά των ΜΜΕ ως εργαλείο προώθησης των δικών του πολιτικών στόχων ή άλλων συμφερόντων και εναντιώνεται στον νόμο, ειδικά αδικήματα που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, αποτελεί κακοποιό στοιχείο που καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου».

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν άτομα με την υποψία «συνωμοσίας για τη δημοσίευση στασιαστικών κειμένων».

Δείτε ακόμα...